Kozje mlijeko se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a obiluje i mineralima (kalcij, fosfor, cink, selen) koji igraju važnu ulogu za čvrstoću kostiju i održavanje imuniteta.
Kozje mlijeko se koristi kao lijek za bronhitis, srčane bolesti, suzbijanje alergija, jačanje pluća i dišnog sustava, te bolesti žuči i žučnih kamenaca. Ima nisku razinu alergena te je vrlo lako probavljivo.
Postoje mnoge prednosti kozjeg mlijeka koje mogu biti izrazito korisne za Vaše zdravlje:
* NARUČI NA KUĆNU ADRESU - 6 VRSTA POLUTVRDOG KOZJEG SIRA - DOSTAVA BESPLATNA - SARAJEVO
Neki stručnjaci smatraju da je kozje mlijeko vrlo slično kravljem mlijeku, te da nema veću prehrambenu vrijednost u odnosu na kravlje mlijeko.
No, postoje mnoge prednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje, prvenstveno u sadržaju srednjelančanih masnih kiselina, te boljoj i bržoj probavljivosti (oko 40 minuta), dok kod kravljeg mlijeka probavljivost traje skoro tri sata. Zbog toga kravlje mlijeko nerijetko uzrokuje nadutost, plinove i druge oblike probavnih smetnji.
Nadalje, sadržaj laktoze je u kozjem mlijekom niži nego u kravljem, te kozje mlijeko sadrži i linolnu kiselinu koja prema istraživanjima imaantikancerogeno djelovanje, a koje u kravljem mlijeku uopće nema.
Bitne razlike koje se navode u korist kravljem mlijeku su te da kozje mlijeko ima manje folne kiseline što može dovesti do razvoja megaloblastične anemije kod djece (nedostatak vitamina B12) hranjene isključivo kozjim mlijekom. Također, kozji sir i jogurt, imaju izrazito jači okus i miris od sira i jogurta napravljenih od kravljeg mlijeka što nekima može izrazito otežati njegovu konzumaciju.
Međutim, kozje mlijeko nije nužno bolje niti lošije od kravljeg mlijeka, ali sve ovisi o pojedincu koji ga konzumira i njegovim potrebama i preferencijama.
Mnogi se pitaju kako piti kozje mlijeko, odnosno je li bolje piti sirovo ili prokuhati. Činjenica jest da je mlijeko najkorisnije ako se pije sirovo, te da tako sadrži sve vitamine, minerale, enzime itd.
Međutim, smatra se da je sirovo kozje mlijeko najbolje piti sirovo samo prvi i eventualno drugi dan nakon mužnje koza. Svaki sljedeći dan bi ga trebalo prokuhati.
Nadalje, preporučuje se kozje mlijeko razrijediti s vodom ako se daje maloj djeci, ali i oko toga su dosta podijeljena mišljenja.
Kozje mlijeko u kombinaciji s medom predstavlja kvalitetni prirodni sapunkoji štiti i njeguje kožu tijela i lica. Iako je idealan za osjetljivu i suhu kožu, sapun napravljen od kozjeg mlijeka i meda odgovara svim tipovima kože. Sapun na prirodan način omekšava kožu, te pruža hidrataciju i mladenački izgled.
Brojne prednosti i ljekovita svojstva ove dvije namirnice pokazuju koliko je ova vrsta proizvoda korisna iako nema veze s prehranom, a često se znaju dodati i neka ulja (bademovo ulje, kokosovo ulje itd.) pri pravljenju ovog sapuna koja poboljšavaju njegov učinak.
Izvor: www.krenizdravo.hr