Sezona jagoda je počela, a ova namirnica sadrži puno korisnih sastojaka. Osim što su fine i osvježavajuće, jagode su pune vitamina i antioksidansa te sadrže niz supstanci koje štite naše zdravlje. Donosimo vam glavne prednosti namirnice koja je poznata kao i kraljica voća.
Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimuliraju topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.
Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% u 8 tjedana konzumirajući jagode svaki dan.
100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98% dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kisika u tijelu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.
Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tijela na podražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju razine C-reaktivnog proteina u tijelu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od kroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.
Konzumacija jagoda snižava loš kolesterol u tijelu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalija koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.
Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.
Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprječava uništavanje kolagena i upale u stanicama kože, dva najveća neprijetelja mladog lica koji stvaraju bore.
Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od naranči ili limuna, te čak i manje količine Omega 3 masnih kiselina (u sjemenkama).
Već nekoliko porcija voća poput jagoda može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida.
Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore s kancerogenim stanicama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.
Izvor: www.magme.hr