Avokado je tropsko voće koje je popularno širom svijeta zbog svog izvrsnog okusa i brojnih zdravstvenih beneficija. Ovo voće, poznato i kao "maslac iz prirode", sadrži mnoge hranjive tvari, poput vlakana, zdravih masti i vitamina. U ovom članku, istražit ćemo sve što trebate znati o avokadu, uključujući njegove prednosti za zdravlje, kako ga jesti i kako ga uzgajati.
Avokado je bogat zdravim mastima, koje su esencijalne za pravilno funkcioniranje tijela. One su također povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i pretilosti. Osim toga, avokado je bogat vlaknima, koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava i smanjenju rizika od raka debelog crijeva.
Avokado je također bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin E, vitamin K, folate, kalij, bakar i magnezij. Ove hranjive tvari igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sustava, kardiovaskularnog sustava i zdravlja kostiju.
Kako jesti avokado
Avokado je vrlo jednostavan za pripremu i može se jesti na mnogo različitih načina. Ovdje su neki od načina na koje možete uživati u ovom ukusnom i hranjivom voću:
Svježi avokado - najjednostavniji način za jesti avokado je jednostavno ga raspoloviti, ukloniti košticu i žlicom pojesti meso direktno iz kore.
Guacamole - guacamole je popularan meksički umak napravljen od avokada, rajčice, luka, cilantra i limunovog soka. Može se jesti s čipsom ili kao dodatak drugim jelima.
Salate - avokado se može dodati u razne vrste salata, poput Caesar salate ili salate s tunom.
Smoothie - avokado se može dodati u smoothie za dodatni okus i hranjive tvari. Pogledajte online recepte za zdrave smoothie napitke.
Evo nekoliko ukusnih recepata koji koriste avokado kao ključni sastojak:
Guacamole
Sastojci:
2 avokada
1 rajčica, sitno nasjeckana
1/2 luka, sitno nasjeckan
1/4 šalice svježe cilantro, sitno nasjeckane
1 češanj češnjaka, usitnjen
Sok od 1 limete
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Raspolovite avokado i uklonite košticu. Izvadite meso iz kore i stavite ga u zdjelu.
Dodajte rajčicu, luk, cilantro i češnjak.
Prelijte sokom limete i posolite i popaprite po ukusu.
Dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete željenu teksturu.
Poslužite s čipsom ili kao umak uz omiljena jela.
Salata s avokadom i piletinom
Sastojci:
2 avokada, narezana na kockice
2 pileća fileta, narezana na kockice
1 crveni luk, sitno nasjeckan
1/2 šalice cherry rajčica, prepolovljene
1/4 šalice svježe cilantro, sitno nasjeckane
1 limeta, sok
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrijte tava na srednjoj vatri i dodajte narezane pileće filete. Pržite oko 5-7 minuta ili dok ne budu gotovi.
U zdjelu dodajte avokado, crveni luk, cherry rajčice i cilantro.
Dodajte sok limete, maslinovo ulje, sol i papar. Dobro promiješajte.
Dodajte pileće filete u zdjelu sa salatom i još jednom promiješajte.
Poslužite svježe i uživajte u ovoj ukusnoj i zdravoj salati.
Smoothie s avokadom i bananom
Sastojci:
1 zrela banana
1 avokado, oguljen i narezan na kockice
1 šalica bademovog mlijeka
1/2 šalice leda
1 žlica meda
1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
U blender stavite sve sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo bademovog mlijeka ili vode.
Poslužite odmah i uživajte u ovom ukusnom i zdravom napitku.
Avokado se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Ova voćka bogata je nutrijentima koji su ključni za zdravlje organizma. Evo nekoliko zdravstvenih prednosti koje avokado nudi:
Poboljšava kardiovaskularno zdravlje: Avokado je bogat zdravim mastima koje mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i poboljšati zdravlje srca. Također je bogat kalijem, koji igra važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka.
Pomaže u gubitku kilograma: Avokado je bogat vlaknima koja daju osjećaj sitosti i smanjuju apetit. Također sadrži zdrave masti koje pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što može pomoći u kontroli gladi.
Poboljšava zdravlje kože: Avokado je bogat antioksidansima i zdravim mastima koje mogu pomoći u održavanju zdrave kože. Također je bogat vitaminom E, koji pomaže u hidrataciji kože.
Smanjuje rizik od raka: Avokado je bogat antioksidansima i fitonutrijentima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od različitih vrsta raka.
Pomaže u apsorpciji nutrijenata: Avokado je bogat zdravim mastima koje pomažu u apsorpciji nutrijenata u tijelu. Također je bogat vitaminom K, koji je važan za zdrave kosti i zdravu koagulaciju krvi.
Pomaže u smanjenju upala: Avokado je bogat antioksidansima i fitonutrijentima koji pomažu u smanjenju upala u tijelu. Ovo je posebno važno za ljude koji pate od upalnih bolesti kao što su artritis ili bolesti crijeva.
Poboljšava probavu: Avokado je bogat vlaknima koja pomažu u regulaciji probave. Također je bogat kalijem, koji pomaže u reguliranju razine elektrolita u tijelu.
Poboljšava zdravlje očiju: Avokado je bogat luteinom i zeaksantinom, koji su važni za zdravlje očiju. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti očiju od štetnih učinaka slobodnih radikala i smanjuju rizik od različitih bolesti očiju.
Kao što možete vidjeti, avokado je puno više od jednostavne voćke. Njegove zdravstvene prednosti su brojne.
Posađivanje avokada može biti zabavno i jednostavno, ali treba imati na umu da je ova biljka tropska, pa će uspijevati samo u toplijim područjima ili unutar kuće. Evo koraka za posađivanje avokada:
Odaberite zreo avokado: Kako biste imali uspješan uzgoj avokada, odaberite zreo avokado. Trebali biste potražiti avokado koji je zreo, ali ne i prezreo. Također, potrebno je odabrati avokado koji nije bio izložen vrlo niskim ili vrlo visokim temperaturama.
Izvadite košticu iz avokada: Koštica avokada izvadi se laganim uvrtanjem, a zatim se opere i osuši.
Umetnite čačkalicu u košticu: Umetnite čačkalicu u sredinu koštice, tako da se koštica ne potpuno rascijepi. Čačkalica će služiti kao podrška za košticu kada je posadite u vodi.
Potopite košticu u vodu: Potopite košticu u staklenu čašu vode, tako da donji dio koštice bude potopljen, a gornji dio izvan vode. Čašu treba staviti na toplo mjesto s puno svjetla, ali bez izravne sunčeve svjetlosti.
Promijenite vodu svakih nekoliko dana: Promijenite vodu svakih nekoliko dana kako biste spriječili rast bakterija i osigurali da koštica dobiva dovoljno hranjivih tvari iz vode.
Pričekajte dok ne iznikne korijenje: Nakon nekoliko tjedana, koštica će početi razvijati korijenje. Kada korijenje naraste oko 5 cm, vaša biljka je spremna za sadnju u zemlju.
Pripremite posudu za sadnju: Pripremite posudu za sadnju promjera oko 20 cm s drenažnim rupama na dnu, te ispunite posudu do polovice zemljom za cvijeće ili supstratom za uzgoj biljaka.
Saznajte koje su vaše lokalne uvjete rasta: Prije sadnje avokada, saznajte koji su lokalni uvjeti rasta za vaše područje, jer avokado voli toplo, vlažno i sunčano okruženje.
Sadite košticu: U sredinu posude, zemlju treba staviti dovoljno da koštica bude prekrivena do pola, a zatim se na nju stavlja koštica okrenuta tako da je donji dio koštice prema dolje, a vrh gleda prema gore.