Batat, takođe poznat kao slatki krompir, je gomoljasta biljka koja se uzgaja zbog svojih jestivih korenova. Ova biljka ima duguljaste ili okrugle korene koji mogu biti narandžaste, ljubičaste ili bijele boje.
Batat se najčešće uzgaja u toplim, tropskim i suptropskim klimatskim područjima. Potrebno mu je mnogo sunčeve svjetlosti i toplote za rast, a takođe se dobro razvija u dobro dreniranom tlu koje je bogato hranjivim sastojcima. Batat se najčešće sadi iz reznica, a može se uzgajati i iz sjemena.
Postoje tri glavne vrste batata: slatki batat, koji ima narančastu boju i slatkast ukus; bijeli batat, koji je manje sladak i ima bijelu boju; i ljubičasti batat, koji ima tamnu boju i često se koristi u azijskoj kuhinji.
Batat se može koristiti na mnogo načina u kulinarstvu, od pečenja i prženja do kuhanja i pečenja. Takođe je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima, što ga čini zdravim izborom hrane.
Batat je vrlo hranjiva namirnica s mnogim zdravstvenim prednostima. Evo nekoliko činjenica o tome za šta je batat dobar:
Bogat je hranjivim tvarima: Batat je bogat vitaminima A i C, folnom kiselinom i kalijem. Također sadrži vlakna, ugljikohidrate i proteine. Ovo ga čini vrlo hranjivom namirnicom koja može pomoći u održavanju dobrog zdravlja.
Poboljšava zdravlje probavnog sustava: Vlakna u batatu mogu pomoći u poboljšanju zdravlja probavnog sustava i smanjiti rizik od problema poput zatvora.
Smanjuje upalu: Batat sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. To može biti korisno u prevenciji i liječenju mnogih bolesti koje su povezane s upalom, poput artritisa, bolesti srca i dijabetesa.
Poboljšava zdravlje srca: Kalij u batatu može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca. Također sadrži antioksidanse koji mogu smanjiti oksidativni stres, koji može biti povezan s razvojem srčanih bolesti.
Regulira razinu šećera u krvi: Batat ima nizak glikemijski indeks, što znači da neće brzo podići razinu šećera u krvi. To ga čini dobrom namirnicom za osobe s dijabetesom ili one koji žele regulirati svoju razinu šećera u krvi.
Jača imunološki sustav: Vitamin C u batatu može pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od infekcija i bolesti.
Ovo su samo neke od mnogih prednosti batata za zdravlje. Uz to, batat je također vrlo ukusan i može se koristiti u mnogim receptima kako bi se poboljšao okus i nutritivna vrijednost jela.
Batat je relativno lagan za uzgoj i može se uzgajati u mnogim klimatskim uvjetima, pod uvjetom da se pridržavate određenih osnovnih pravila za uzgoj. Evo nekoliko osnovnih koraka za uzgoj batata:
Odaberite mjesto: Batat voli toplinu i puno sunca, pa je najbolje odabrati sunčano i toplo mjesto za uzgoj. Tlo bi također trebalo biti dobro drenirano i bogato hranjivim sastojcima.
Prije sadnje batata, potrebno je pripremiti tlo. Duboko izorite tlo i dodajte kompost ili drugo organsko gnojivo kako biste poboljšali kvalitetu tla.
Batat se najčešće sadi iz reznica ili korijenskih izdanaka. Izaberite zdrave reznice ili korijenske izdanke i posadite ih u zemlju na dubini od oko 10-15 cm. Ostavite razmak od oko 30 cm između biljaka.
Batat treba redovito zalijevanje, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje koje može uzrokovati truljenje korijena.
Korov može ometati rast batata, pa je važno održavati tlo čistim i bez korova.
Batat se može brati nakon otprilike tri mjeseca od sadnje, kada biljke počnu blijediti i korijeni postanu zreli. Batate možete izvaditi iz zemlje pažljivo i pustiti da se osuše nekoliko dana prije skladištenja.
Uz malo truda i pažnje, uzgoj batata može biti izuzetno zadovoljavajući i donijeti obilje ukusnih i hranjivih plodova.
evo pet ukusnih recepata sa batatom:
Pečeni batat s humusom: Ovo je jednostavan i ukusan recept koji se lako priprema. Ispecite batate u pećnici, a zatim ih poslužite s humusom za umakanje. Ovo jelo može biti sjajan predjelo ili prilog drugom glavnom jelu.
Batat juha s korijanderom: Ova kremasta juha savršena je za hladne zimske dane. Kuhajte batat u pilećoj juhi, a zatim ga smiksajte u glatku juhu. Poslužite sa svježim korijanderom za ukusan i aromatičan okus.
Pire od batata: Zamijenite obični pire krumpir ovim ukusnim i zdravim pireom od batata. Kuhajte batat u vodi dok ne omekša, a zatim ga gnječite u pire. Dodajte malo mlijeka i maslaca, te začine po želji.
Batat salata s feta sirom: Ovo je ukusna i zdrava salata koja se lako priprema. Ispecite batate u pećnici i narežite ih na kockice. Pomiješajte s feta sirom, rukolom i sjemenkama bundeve. Prelijte maslinovim uljem i octom za preljev.
Batat muffini: Ova slatka verzija batata idealna je za doručak ili desert. Smiksajte kuhani batat s brašnom, jajima, mlijekom, medom i cimetom. Pecite u pećnici dok ne porumeni. Poslužite s malo maslaca ili javorovog sirupa.
Kalorijska vrijednost batata ovisi o veličini i načinu pripreme. U prosjeku, 100 grama pečenog batata sadrži oko 90-100 kalorija. 100 grama kuhane batatove kaše sadrži oko 76 kalorija, dok 100 grama sirove batatove kaše sadrži oko 86 kalorija.
Važno je napomenuti da batat sadrži složene ugljikohidrate, koji su sporije probavljivi i pružaju dugotrajnu energiju, što znači da neće izazvati brzi skok šećera u krvi. Batat također sadrži vlakna koja mogu pomoći u održavanju osjećaja sitosti i regulaciji probave.
Kao i kod svih namirnica, količina i način pripreme batata utječu na kalorijski sadržaj jela. Na primjer, dodavanje maslaca, šećera ili drugih masnih i slatkih sastojaka u recept s batatom povećat će kalorijski sadržaj jela. Stoga, ako pokušavate pratiti svoj unos kalorija, važno je paziti na količinu i način pripreme batata te birati zdravije načine pripreme, poput pečenja ili kuhanja na pari, umjesto prženja.
Pire od batata i mrkve: Skuhajte batat i mrkvu dok ne omekšaju. Zgnječite ih u glatki pire. Dodajte malo mlijeka ili dojenačke formule kako biste razrijedili pire. Možete također dodati malo maslinovog ulja ili biljnog ulja za zdrave masti.
Kašica od batata i banane: Kuhajte batat dok ne omekša. Zgnječite bananu i batat zajedno u pire. Dodajte malo vode, mlijeka ili dojenačke formule kako bi bila lakša za gutanje.
Batat i jabuka kašica: Kuhajte batat dok ne omekša. U drugom loncu skuhajte nasjeckanu jabuku dok ne omekša. Zgnječite batat i jabuku zajedno u glatki pire. Dodajte malo vode, mlijeka ili dojenačke formule kako bi bila lakša za gutanje.
Pire od batata i bundeve: Kuhajte batat i bundevu dok ne omekšaju. Zgnječite ih zajedno u glatki pire. Dodajte malo mlijeka ili dojenačke formule kako bi bila lakša za gutanje.
Kruh od batata: Ispecite batat u pećnici dok ne omekša. Smiksajte ga s malo brašna, jaja i mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu. Pecite u tavi kao što biste napravili palačinke, dok ne dobijete kruh od batata.
IZVORI:
"Sweetpotato: A Review of its Past, Present and Future Role in Human Nutrition" - članak objavljen u časopisu Food & Nutrition Research, u kojem se analiziraju nutritivna vrijednost i zdravstvene prednosti batata: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3402/fnr.v57i0.21203
"The Nutritional Value and Health Benefits of Sweet Potatoes" - članak objavljen na web stranici Healthline, koji daje pregled zdravstvenih prednosti batata i njegovih hranjivih sastojaka: https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits
"Sweet potato (Ipomoea batatas [L.] Lam) – a valuable medicinal food: A review" - članak objavljen u časopisu Food Research International, u kojem se detaljno analiziraju ljekovita svojstva batata i njihov utjecaj na zdravlje: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996919306479
"The Health Benefits of Sweet Potatoes" - članak objavljen na web stranici Medical News Today, koji daje pregled zdravstvenih prednosti batata i navodi znanstvene izvore za svaku tvrdnju: https://www.medicalnewstoday.com/articles/281438
"The Sweet Potato: A Review of Its Past, Present, and Future Role in Human Nutrition" - pregledni članak objavljen u časopisu Advances in Food and Nutrition Research, u kojem se analizira nutritivna vrijednost batata i njegov utjecaj na zdravlje: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043452619300325