Peršun, zeleni kralj minerala i vitamina, a niskih kalorija, omiljena je biljka i dodatak svakog ljubitelja kuhinje i mirisnih i ukusnih jela. Ispitivanja kažu da samo u 100 grama peršunovog lista ima oko 1.630 miligrama minerala, od čega polovinu zauzima visokovrijedan kalijum.
Tome treba dodati i značajno prisustvo željeza, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra. Peršunov list je izuzetno djelotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i uopšte srčane smetnje. U kulinarstvu, peršun se upotrebljava kao začin zbog svog specifičnog i izrazito prijatnog mirisa. Kao začin koristi se najviše list, koji se jelima obično dodaje sitno sjeckan na kraju pripreme jela, a korijen se koristi kao dodatak supama i varivima. Ipak, peršun je izuzetno voljen i cijenjen i kada je u pitanju piće, a čaj od ove biljke smatra se pravom ljekovitom poslasticom.
Iako naoko vrlo jednostavna biljka, peršun je prepun vitamina i minerala, bilo da govorimo o njegovom korijenu ili listu. Najviše sadrži kalija, kalcija i fosfora, zatim željeza, mangana, magnezija i bakra. Također je bogat vitaminom C, a sadrži ga puno više nego, primjerice, limun.
U jednom limunu ima 65 miligrama vitamina C, a u lišću jednog peršina čak 166 miligrama. No, korijen peršina u usporedbi s njegovim lišćem ipak ima manji postotak vitamina C, zato se obično samo lišće koristi za pripravu čaja od peršina. Evo zašto bismo ga trebali piti svakodnevno.
- pomaže kod anemije
- rješava problem kroničnog umora, manjka energije ili malaksalosti
- čisti organizam i kožu
- čini kožu ljepšom i zdravijom
- rješava probleme s aknama, miteserima i prištićima
- djelotvoran je prilikom mršavljenja
- izbacuje nepotrebnu vodu iz organizma i time čisti urinarni trakt
- pomaže liječiti probleme s visokim tlakom
- sprječava nastanak osteoporoze jer ima visoku razinu kalcija
- egulira razinu šećera u krvi
Peršin većina nas zna kao biljku koju koristimo kao začin za poboljšanje okusa u jelima, osobito u juhama ili varivima. Možda niste znali, ali još se i u staroj Grčkoj peršin koristio kao lijek, primarno za detoksikaciju tijela nakon njihovih večera. Peršin se od svojeg nastanka smatra biljkom koja je eliksir vitalnosti. Danas se on smatra jednim od najboljih prirodnih lijekova radi svojih bogatih svojstva vitaminima A, E, C. Navedeni vitamini pomažu u očuvanju našeg vida, potiču rast i čine našu kosu ljepšom, poboljšava naše pamćenje i isto tako jača imunitet.
Stavite u lončić pola litre vode i pustite da zakuha.
Kada voda zakipi dodajte 2 supene kašike svježeg peršina (ili jednostavno pola šake peršina) i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta.
Izvadite listove peršina i bacite ih, a tekućinu pustite da se ohladi.
Serviranje čaja od peršuna:
Čaj od peršina može se piti i topao i ohlađen. Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno navečer da ne bi po noći morali ići mokriti.
Zadnju šoljicu popijte najmanje 5 sati prije spavanja.
Čaj od peršina se u pravilu pije s pauzama. Čaj možete piti sedmicu dana, no nakon toga je potrebno napraviti pauzu od 7 dana.
Često mokrenje može dovesti do pretjeranog gubitka elektrolita, vitamina i minerala koji su topivi u vodi.
Nuspojave
Trudnice mogu konzumirati peršin u uobičajenim količinama koje se stavljaju za začinjavanje hrane.
Pretjerana konzumacija čaja od peršina može uzrokovati osjetljivost na sunčeve zrake te dovesti do osipa. Osim toga, kod nekih ljudi peršin može izazvati alergijske reakcije.
Ako ranije niste koristili čaj od peršina, može se pojaviti glavobolja. Glavobolja većinom prođe nakon nekog vremena konzumacije peršina. U nekim literaturama se navodi kako se od pretjerane konzumacije čaja od peršina mogu javiti i naznake oštećenja bubrega.
Osim toga, neke nuspojave korištenja čaja od peršina mogu biti i:
- sniženje razine šećera u krvi,
- usporavanje zgrušavanja krvi,
- zadržavanje soli u tijelu i povišenje krvnog tlaka.
Čaj od peršuna može biti koristan kao prirodni dodatak u borbi protiv bakterijskih infekcija zbog svojih potencijalnih antibakterijskih svojstava. Peršun sadrži prirodne spojeve, poput flavonoida i eteričnih ulja, koji mogu imati antimikrobna svojstva. Evo kako možete pripremiti čaj od peršuna za potencijalnu borbu protiv bakterijskih infekcija:
Sastojci:
Svježi peršun (oko šake listova)
2 šoljice vode
Limun (opcionalno)
Med (opcionalno)
Upustva:
Operite i usitnite svježi peršun (koristite i lišće i stabljike).
Stavite 2 šoljice vode da prokuhaju.
Dodajte usitnjeni peršun u ključalu vodu.
Smanjite temperaturu i pustite da čaj odstoji 5-10 minuta.
Nakon što se čaj ohladi dovoljno da se konzumira, procijedite ga kako biste uklonili komadiće peršuna.
Dodajte malo limuna i meda po ukusu ako želite poboljšati okus i dodati dodatne zdravstvene beneficije.
Peršun može imati diuretički učinak, pa biste trebali piti dovoljno vode kako biste izbjegli dehidraciju.
Prije nego što počnete koristiti čaj od peršuna ili bilo koji drugi prirodni lijek za liječenje bakterijskih infekcija, uvijek se konzultirajte sa svojim doktorom kako biste dobili stručni savjet i provjerili je li prikladan za vašu situaciju.
Čaj od peršuna nije zamjena za konvencionalno liječenje antibioticima koje može biti potrebno za ozbiljne bakterijske infekcije.
Važno je napomenuti da čaj od peršuna može biti koristan kao dodatak u održavanju zdravog imunološkog sistema i prevenciji manjih infekcija, ali ne smije se koristiti kao jedini tretman za ozbiljne bakterijske bolesti.
Čaj od peršuna često se koristi kao diuretik za poticanje izbacivanja viška tekućine iz tijela. Peršun sadrži prirodne spojeve, uključujući apiol i miristicin, koji imaju diuretička svojstva.
Peršun ima diuretički učinak, pa može povećati učestalost mokrenja. Ovo može biti korisno za osobe koje žele privremeno smanjiti zadržavanje vode, ali također može dovesti do dehidracije ako se konzumira u velikim količinama.
DODATNE ZDRAVSTVENE PREDSNOSTI PERŠUNA
Snažan je izvor antioksidanata
Osim vitamina C, poznatog antioksidansa, peršin sadrži i vitamin A, K i E koji štite naše stanice od utjecaja slobodnih radikala. Također, karotenoidi, flavonoidi i tokoferol igraju glavnu ulogu u zaštiti organizma od dijabetesa, srčanih bolesti pa i razvoja tumorskih stanica.
Jedno istraživanje čak je potvrdilo da je ekstrakt peršina uspio spriječiti oštećenje DNA i blokirati širenje stanica raka.
Izbacuje toksine iz tijela
Peršin je poznat u detoksikaciji cijelog organizma. Ako želite pročistiti tijelo, najbolje rješenje je piti čaj od peršina, pogotovo ako ste konzumirali previše alkohola ili masne hrane. Kako je i diuretik, njime ćete poboljšati izlučivanje mokraće, a s njom će otići i toksini. Peršin ujedno ubija dosadnu bakteriju Escherichiju coli u mokraći.
Pročišćava kožu
Peršin odlično djeluje i na kožu – čisti ju, umiruje upale i sprječava pojavu akni i prištića. Od njega možete napraviti i tonik: šaku lišća peršina prelijte kipućom vodom i pustite da odstoji dok se voda ne ohladi.
Tekućinu procijedite i prebacite u sterilnu plastičnu bočicu s raspršivačem. Tonik nanesite na čisto lice prije seruma i kreme, a čuvajte ga na suhom i tamnom mjestu.
Regulira neredovite mjesečnice
Žene koje imaju problem s bolnim i neredovitim mjesečnicama trebale bi piti čaj od peršina. Naime, spojevi miristicin i apiol u peršinu utječu na proizvodnju i regulaciju spolnog hormona estrogena te potiču protok menstrualne krvi.
Međutim, dojilje bi se prije konzumacije čaja od peršina trebale konzultirati s liječnikom jer on može smanjiti izlučivanje mlijeka.
Sprječava reumatoidni artritis
Namirnice bogate vitaminom C, poput peršina, pokazale su se uspješne u sprječavanju pojave reumatoidnog artritisa. Čaj od peršina ključan je za zdravlje kostiju zbog kalcija, a posebno vitamina K koji se dvostruko oslobađa u ovom toplom napitku.
Poboljšava dah
Ako patite od lošeg daha i neugodno vam je uživo razgovarati s drugima, peršin vam može pomoći. Žvačite njegovo lišće ili pijte čaj od peršina kako bi ubili bakterije u usnoj šupljini i maknuli zubne naslage.
Korisni savjeti
Svježi peršin je bolji od suhog. Ako morate kupiti suhi peršin, birajte onaj iz organskog uzgoja.
Birajte peršin sa lišćem tamno-zelene boje. Izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili koje su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene.
Svježi peršin možete pohraniti u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je peršin uvenuo, pošpricajte ga sa malo vode, prije nego ga stavite u frižider
Ako imate višak peršina, možete ga lako osušiti tako, da ga nasjeckate i ostavite na kuhinjskoj krpi. Kada se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj flašici na tamnom, hladnom i suhom mjestu.
Peršin možete i zamrznuti. Zadržat će svoj okus, ali će izgubiti hrskavost.
Peršin se može koristiti u skoro svim jelima – juhama, salatama, jelima od povrća i žitarica.