Čudesno mlijeko za dugovječnost


 

Kefir je fermentiran napitak koji podsjeća na jogurt, a bogat je hranljivim materijama i probioticima.

Prema određenim navodima ovaj napitak je star više od 1000 godina, a porijeklom je s Kavkaza.

Navodno ga je lokalno stanovništvo Kavkaza, poznato po dugovječnosti i dobrom zdravlju, slučajno otkrilo dok su nosili svježe mlijeko u svojim kožnim kesicama.

Kefir se proizvodi fermentacijom “kefirnih” zrna, koja podjećaju na minijaturni karfiol. Ta zrna se sastoje od kazeinskih i želatinoznih kolonija mikroorganizama koji se simbiotski uzgajaju. Dominantna mikroflora su Saccharomyces kefir, Torula kefir, Lactobacillus caucasicus, Leuconostoc i mliječni streptokok koji se koristi u prehrambenoj industriji, a prisutan je i kvasac. Ponekad se i kulturu kefira naziva i tibetanskim ili kefirnim gljivama, ali kefir nije gljiva, već prirodni starter, odnosno zrnca.

Koliko kalorija možete očekivati na 175 mL kefira:

  • kalorije: 97 kcal
  • ugljeni hiidrati: 5 – 7 g
  • masnoće: 3 – 6 g (u zavisnosti od korišćenog mlijeka )
  • proteini: 4 g
  • kalcijum: 10 % RDI
  • fosfor: 15 % RDI
  • vitamin B12: 12 % RDI
  • magnezijum: 3 % RDI
  • Dobrobiti kefira za zdravlje


Jedan od razloga zbog čega je kefir posljednjih godina sve popularnijii su zdravstvene dobrobiti.  Sadrži puno hranjivih sastojaka, proteina, B vitamina, kalija i kalcijuma.

Kalcijum jača kosti, protein gradi jake mišiće, a kalijum je važan za zdravlje srca, prenosi Medical News Today.

Međutim, probiotici su najveća zdravstvena korist koju daje.

Prema Majo klinici, probiotici pomažu kod sljedećih zdravstvenih poteškoća:

  • poboljšaju zdrave bakterije gastrointestinalnog trakta
  • liječe probavne smetnje, pogotovo nakon korišćenja antibiotika
  • liječe sindrom iritabilnog crijeva ili ublažavaju njegove simptome
  • smanjuju ili sprječavaju gastrointestinalne infekcije ili pospješuju oporavak nakon istih
  • sprječavaju ili pomažu u liječenju vaginalnih infekcija
  • spriječavaju ili pomažu u liječenju infekcija mokraćnog sistema
  •  Zdravstvene koristi kefira mogu da se prošire i izvan okvira probiotika. Jedno istraživanje je pokazalo da kefir snižava holesterol i poboljšava imunitet.

Nuspojave kefira i ko ga ne smije konzumirati

Iako konzumiranje kefira donosi obilje zdravstvenih benefita, moguće su i neke nuspojave.

Može se javiti zatvor, te grčevi u stomaku, a najčešće ih ljudi osjete nakon prvog konzumiranja kefira.

Dalje, kefir se smatra sigurnim za djecu u dobi od jedne do pet godina, ali svakako bi to trebalo provjeriti s pedijatrom ili ljekarom opće prakse.

Djeca mlađa od godine dana ne smiju da konzumiraju mliječne proizvode od kravljeg mlijeka, ali zato smiju majčino mlijeko koje sadrži prirodne probiotike.

Izvor: www.akta.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!