Izvrsna je za slatka i za slana jela, odlično pristaje kao dodatak, ali i kao glavno jelo, puna je vitamina, minerala, vlakana, pa je zbog toga nazivaju kraljicom tikava u Zemlji izlazećeg sunca, otkud potiče hokaido tikva.
Plodovi hokaido tikve postižu težinu koja se može kretati od jednog do četiri kilograma, a činjenica da su oni zreli i spremni za berbu može se prepoznati veoma lako i to na osnovu boje njihove kore.
Naime, kada su plodovi hokaido tikve zreli i spremni za berbu, njihova kora postaje glatka i dobija narandžastu do vatrenocrvenu boju.
SASTAV I LJEKOVITE OSOBINE
U sastav hokaido tikve uključene su različite vrste nutritivnih elemenata zahvaljujući kojima ova namirnica ispoljava niz ljekovitih i blagotvornih djelovanja na ljudski organizam.
Konkretno, u sadržaju hokaido tikve, čija količina se može izmjeriti jednom šoljom, sadržano je oko 80 kalorija, oko 1,8 grama biljnih proteina, oko 18 grama biljnih ugljenih hidrata, oko 5,7 grama biljnih vlakana, oko 0,6 grama biljnih masti, oko 28 miligrama kalcijuma, nešto manje od 900 miligrama kalijuma i značajne količine vitamina A i provitamina A beta karotena.
Zbog prisustva navedenih nutritivnih elemenata u sastavu hokaido tikve, njeno konzumiranje na sljedeće načine ispoljava ljekovita i blagotvorna djelovanja na ljudski organizam:
UPOTREBA I RECEPTI
Da biste mogli da pristupite njenoj upotrebi, tačnije da biste mogli da je uvrstite u red namirnica koje konzumirate, hokaido tikvu najprije treba da očistite od sjemenki i od vlakana koja su sadržana u njenoj unutrašnjosti.
Čišćenje hokaido tikve od sjemenki i od vlakana obavlja se veoma jednostavno i to tako što se svježa (termički neobrađena) hokaido tikva najprije presječe napola (uzdužno ili poprečno), a zatim se uz pomoć kašike sastružu sjemenke i vlakna koja su sadržana u njenom jezgru. Tako uklonjene sjemenke možete osušiti i sačuvati ih za narednu sadnju ove tikve.
Kada ste unutrašnjost hokaido tikve očistili od sjemenki i od vlakana koje vezuju sjemenke, hokaido tikvu najprije operite pod mlazom vode, a zatim je pripremite za konzumiranje na način koji vam najviše odgovara.
Načini na koje hokaido tikvu možete pripremiti su brojni i mogu se odnositi na postupak barenja, na postupak pečenja, na postupak grilovanja ili na postupak pripremanja određenih nešto složenijih jela od hokaido tikve.
Konkretno, od hokaido tikve može se pripremiti jako ukusna supa, prilog jelima od mesa, kao i pita, a od ove tikve se može pripremiti i džem.
Sastojci:
400 g hokaido tikve
500 g tjestenine
1 glavica luka
250 ml povrtnog temeljca
100 g maslaca
biber
3 režnja bijelog luka
100g sjemenki bundeve
so
Priprema:
Tikvu oguliti i narezati na kockice. U lonac s vrelom posoljenom vodom staviti tjesteninu.
Za to vrijeme u tavu staviti malo maslinovog ulja, maslac, sjeckani luk, malo posoliti i dodati narezanu tikvu. U tavu dodati i sjemenke bundeve te sve zajedno pirjati na srednje jakoj vatri četiri-pet minuta dok ne omekša. Potom u tavu protisnuti režnjeve bijelog luka i izmiješati sastojke. Kad bijeli luk počne puštati miris, dodati temeljac i kuvati dalje. Kuvanu tjesteninu procijediti i staviti u tavu s tikvom. Ugasiti vatru, dodati preostali maslac i tjesteninu nježno izmiješati s tikvom i umakom. Kad su se sastojci povezali, jelo je gotovo.
Jednostavna pita
Sastojci:
1 paket lisnatog tijesta za savijače
500 g hokaido tikve
500 g svježeg sira
250 ml punomasne kisele pavlake (ili milerama)
2 jajeta
ulje
so
maslac za premazivanje
Priprema:
Hokaido naribajte, posolite i ostavite 30 minuta pa dobro ocijedite tako da rukama istisnete vodu. U drugoj zdjeli pomiješajte sir i jaja, dodajte kiselu pavlaku i ocijeđenu hokaido tikvu. Dobro promiješajte i po potrebi posolite.
Dva lista tijesta malo nauljite pa na njega rasporedite nekoliko kašika nadjeva. Zamotajte i odložite na lim za pečenje koji ste premazali s malo maslaca. Ponovite sve dok ne iskoristite sve tijesto i sav nadjev.
Na kraju pomiješajte malo ulja i vode pa time premažite tijesto. Zagrijte rernu na 180 steoeni. Po piti rasporedite tanke listiće maslaca i stavite je u zagrijanu rernu i pecite oko 45 minuta.
Potaž od hokaido tikve
Sastojci:
500 g hokaido tikve
malo mlijeka i pavlake za kuvanje,
so,
biber
malo muškatnog oraščića
Priprema:
Očistite tikvu, narežite je na kockice i skuvajte u slanoj vodi. Kad je kuvana, štapnim mikserom je izmiksajte, pa dodajte malo mlijeka i pavlake po želji. Stavite na vatru dok ne prokuva, pa pustite da kuva na laganoj vatri oko tri minute. Začinite biberom i muškatnim oraščićem i poslužite sa kašikom pavlakom koju ste dodali u sredinu tanjira.
Izvor: www.nezavisne.com