Ishrana po krvnim grupama je prehrambeni koncept koji sugerira da je odabir određene hrane za svaku osobu najbolji način za održavanje optimalnog zdravlja. Koncept se temelji na ideji da su određene krvne grupe razvile specifične prehrambene potrebe tijekom evolucije.
Koncept prehrane prema krvnoj grupi osmislio je američki naturopat dr. Peter J. D'Adamo. On je 1996. godine objavio knjigu "Eat Right 4 Your Type" u kojoj tvrdi da svaka krvna grupa ima svoje specifične potrebe u prehrani koje će poboljšati opće zdravlje i smanjiti rizik od raznih bolesti.
Prema D'Adamovoj teoriji, svaka krvna grupa ima različitu probavnu sposobnost i različito reagira na određene namirnice. Stoga, pridržavanje prehrane koja je prilagođena pojedinoj krvnoj grupi trebalo bi poboljšati probavu, smanjiti upale i poboljšati zdravlje općenito.
D'Adamo je svoju teoriju utemeljio na nekim znanstvenim činjenicama i istraživanjima, ali je kritiziran od strane znanstvene zajednice zbog nedostatka dovoljno dokaza koji bi potvrdili njegovu teoriju. Danas nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi potvrdili učinkovitost prehrane prema krvnoj grupi u poboljšanju zdravlja.
Prema ovom konceptu, svaka krvna grupa ima specifične prehrambene potrebe koje se razlikuju od drugih krvnih grupa. Na primjer, ljudi s krvnom grupom A trebali bi jesti više biljne hrane i manje mesa, dok bi ljudi s krvnom grupom O trebali jesti više mesa i manje mliječnih proizvoda.
Međutim, većina nutricionista i stručnjaka za prehranu ne podržava ovaj koncept. Mnogi ističu da ne postoje dovoljni dokazi koji bi potvrdili da je odabir hrane prema krvnoj grupi koristan za održavanje zdravlja.
Krvna grupa A ima antigen A na površini crvenih krvnih stanica, a protutijela anti-B u plazmi krvi.
Krvna grupa B ima antigen B na površini crvenih krvnih stanica, a protutijela anti-A u plazmi krvi.
Krvna grupa AB ima i antigen A i antigen B na površini crvenih krvnih stanica, ali nema protutijela anti-A ili anti-B u plazmi krvi.
Krvna grupa O nema niti antigen A niti antigen B na površini crvenih krvnih stanica, ali ima protutijela anti-A i anti-B u plazmi krvi.
Općenito, stručnjaci se slažu da je najbolji način za održavanje zdrave prehrane konzumiranje raznovrsne hrane iz svih skupina namirnica, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne izvore proteina i zdrave masti, uz umjerenu konzumaciju šećera, soli i zasićenih masti.
Prema konceptu prehrane po krvnim grupama, osobe s krvnom grupom 0 pozitivna bi trebale jesti hranu koja odgovara njihovoj krvnoj grupi kako bi održavale optimalno zdravlje.
Osobe s krvnom grupom 0 pozitivna smatraju se mesožderima i prema tom konceptu bi trebale konzumirati mnogo proteina, posebno iz crvenog mesa i ribe, što bi trebalo pomoći u izgradnji mišićne mase i održavanju energije.
Uz to, osobe s krvnom grupom 0 pozitivna bi trebale konzumirati puno povrća, osobito tamnozelenog lisnatog povrća i brokule, zbog visokog sadržaja vitamina i minerala.
Prema ovom konceptu, osobe s krvnom grupom 0 pozitivna bi trebale izbjegavati mliječne proizvode, pšenicu i kukuruz, te umjesto toga birati namirnice poput riže, quinoe i amaranta. Također bi trebale izbjegavati grah, leću i orašaste plodove, osim orašastih plodova poput badema i oraha.
Važno je napomenuti da većina nutricionista i stručnjaka za prehranu ne podržava koncept prehrane po krvnim grupama kao znanstveno utemeljen i da ne postoji dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je odabir hrane prema krvnoj grupi koristan za održavanje zdravlja. Stoga je najbolje oslanjati se na općenite smjernice zdrave prehrane koje uključuju konzumaciju raznovrsne hrane iz svih skupina namirnica u umjerenim količinama.
Prema konceptu prehrane po krvnim grupama, osobe s krvnom grupom B bi trebale jesti hranu koja odgovara njihovoj krvnoj grupi kako bi održavale optimalno zdravlje.
Osobe s krvnom grupom B smatraju se fleksitarijancima, što znači da mogu jesti meso i biljnu hranu, ali bi trebale izbjegavati određenu hranu koja nije prikladna za njihovu krvnu grupu.
Prema ovom konceptu, osobe s krvnom grupom B bi trebale konzumirati puno različitog voća i povrća, osobito zelenog lisnatog povrća, mrkve, brokule i graška. Također bi trebale konzumirati jaja, mliječne proizvode, meso peradi i ribu, te grah i orašaste plodove poput badema i lješnjaka.
Osobe s krvnom grupom B bi trebale izbjegavati rajčice, kukuruz, sjemenke sezama i kikirikija, a također bi trebale biti oprezne s mliječnim proizvodima, crvenim mesom i žitaricama poput pšenice i zobene kaše.
Prema konceptu prehrane po krvnim grupama, osobe s krvnom grupom AB bi trebale jesti hranu koja odgovara njihovoj krvnoj grupi kako bi održavale optimalno zdravlje.
Osobe s krvnom grupom AB smatraju se kombinacijom krvnih grupa A i B, stoga bi trebale jesti kombinaciju hrane koja odgovara obije krvne grupe.
Prema ovom konceptu, osobe s krvnom grupom AB bi trebale konzumirati puno različitog voća i povrća, osobito zelenog lisnatog povrća, mrkve, brokule i graška. Također bi trebale jesti meso peradi, ribu, jaja, mliječne proizvode, grah i orašaste plodove poput badema i lješnjaka.
Osobe s krvnom grupom AB bi trebale izbjegavati rajčice, kukuruz, sjemenke sezama i kikirikija, a također bi trebale biti oprezne s crvenim mesom, mliječnim proizvodima i žitaricama poput pšenice i zobene kaše.
Ishrana prema krvnoj grupi A pozitivna, prema teoriji ishrane prema krvnim grupama, uključuje pretežno vegetarijanski način ishrane. Ova teorija tvrdi da osobe sa krvnom grupom A pozitivna imaju osetljiv digestivni sistem i da bi trebalo da izbegavaju meso i mlečne proizvode, a da se fokusiraju na konzumiranje povrća, voća, žitarica i mahunarki.
Prema ovoj teoriji ishrane, osobe sa krvnom grupom A pozitivna trebalo bi da izbegavaju crveno meso, koje se teže vari i može dovesti do povećanja nivoa holesterola i kardiovaskularnih problema.
Umjesto toga, preporučuje se konzumiranje ribe i pilećeg mesa, kao i zdravih izvora proteina poput pasulja, sočiva i orašastih plodova.
Takođe se preporučuje da osobe sa krvnom grupom A pozitivna konzumiraju namirnice bogate ugljenim hidratima, poput pirinča, žitarica i povrća, dok bi trebalo da izbegavaju hranu sa visokim sadržajem masnoća i proteina, kao što su sirevi, slanina i jaja.
Koncept prehrane po krvnim grupama ima zagovornike, ali i kritičare, a iskustva osoba koje su se pridržavale ovog načina prehrane su podijeljena.
Neki ljudi tvrde da su se osjećali bolje nakon što su počeli slijediti prehranu prema svojoj krvnoj grupi, primjerice smanjili su simptome upale probavnog sustava, alergija ili problema sa kožom. Drugi su primijetili da su izgubili na težini, povećali su energiju i poboljšali svoje opće zdravstveno stanje.
Međutim, postoje i oni koji tvrde da im prehrana prema krvnoj grupi nije pomogla u rješavanju zdravstvenih problema ili da nisu primijetili značajnu razliku u svojem zdravstvenom stanju.
Važno je napomenuti da nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi potvrdili učinkovitost prehrane prema krvnoj grupi za poboljšanje zdravlja. Također, svi ljudi su različiti i jedinstveni, stoga ono što može funkcionirati za jednu osobu, ne mora nužno funkcionirati za drugu.
U svakom slučaju, ako odlučite slijediti prehranu prema svojoj krvnoj grupi, važno je osigurati da se i dalje pridržavate osnovnih principa zdrave prehrane, uključujući unos raznolikih namirnica i održavanje umjerene količine hrane. Također, preporučuje se konzultirati se sa stručnjakom za prehranu prije nego što započnete bilo koju vrstu prehrane kako biste bili sigurni da zadovoljavate svoje nutricijske potrebe i održavate optimalno zdravlje.
Ishrana prema krvnim grupama se zasniva na pretpostavci da svaka krvna grupa zahteva drugačiju ishranu. Međutim, kao što sam već spomenuo, ova teorija nije zasnovana na pouzdanim naučnim dokazima i nije prihvaćena od strane većine stručnjaka za ishranu. U svakom slučaju, evo jedne tablice koja pokazuje opšte smernice za ishranu prema krvnim grupama:
Još jednom napominjem da ova tabela nije bazirana na pouzdanim naučnim dokazima i da nije prihvaćena od strane većine nutricionista i stručnjaka za ishranu. Uvek je najbolje da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što preduzmete bilo kakve drastične promene u ishrani.
Izvor:
"Eat Right 4 Your Type" - knjiga autora Petera D'Adama, koja je objavljena 1996. godine. U ovoj knjizi autor tvrdi da postoji veza između krvne grupe i određenih zdravstvenih problema, kao i da je ishrana prema krvnoj grupi ključna za održavanje zdravlja.
"Blood Type Diet" - knjiga autora Jana Damona, koja je objavljena 2002. godine. Autor u ovoj knjizi takođe tvrdi da postoji veza između krvne grupe i načina ishrane, kao i da ishrana prema krvnoj grupi može imati pozitivan efekat na zdravlje.
Web stranica "D'Adamo Personalized Nutrition" - web stranica autora Petera D'Adama, koja nudi informacije o ishrani prema krvnim grupama, kao i prodaju proizvoda koji su namenjeni za ishranu prema krvnoj grupi.