Željezo je esencijalni mineral koji ima vitalnu ulogu u mnoštvu tjelesnih funkcija.
Transport kisika: Željezo je ključni dio hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik iz pluća do svih dijelova tijela.
Proizvodnja energije: Željezo sudjeluje u Krebsovom ciklusu, ključnom procesu u stanicama za generiranje energije.
Funkcija imunološkog sustava: Željezo je neophodno za pravilnu funkciju imunološkog sustava u borbi protiv infekcija.
Stvaranje DNK: Željezo je potrebno za sintezu DNK, molekule koja nosi genetske informacije.
Umor
Slabost
Blijeda koža
Kratak dah
Glavobolja
Vrtoglavica
Hladne ruke i noge
Bol u prsima
Ubrzan rad srca
Teškoće s disanjem
Smanjena tjelesna težina
Gubitak apetita
Promjene u raspoloženju
Teškoće s koncentracijom
Nedostatak željeza u prehrani
Gubitak krvi (menstruacija, krvarenje iz probavnog sustava)
Trudnoća
Dojenje
Nekoliko kroničnih bolesti
Nadoknada željeza:
Prehrana: Jedite hranu bogatu željezom: crveno meso, piletina, riba, jaja, mahunarke, grah, leća, špinat, brokula. Kombinirajte hranu bogatu željezom s hranom bogatom vitaminom C. Izbjegavajte hranu koja sprječava apsorpciju željeza.
Lijekovi: Uzimajte lijekove za nadoknadu željeza prema uputama doktora.
Osim gore navedenih namirnica, željezo u krvi možete povećati sokom od cikle, mrkve i jabuke. U sokovniku iscijedite mrkvu, ciklu i jabuku. možete se igrati omjerima -napravite sok da vam paše okusom. Pijte ga odmah ili tijekom dana.
Najednostavniji i najučinkovitiji način kako povećati željezo u krvi je promijeniti prehranu, odnosno obogatiti je hranom bogatom željezom i vitaminom C jer organizam pomoću vitamina C apsorbira željezo.
Također treba uvrstiti u prehranu namirnice bogate folnom kiselinom i vitaminom B12 jer manjak željeza u krvi povlači za sobom i manjak ovih vrijednih nutrijenata.
Namirnice koje pomažu da se željezo apsorbira u organizam jesu crveno meso, meso peradi, ribu, povrće bogato željezom: brokulu, prokulice, ciklu, rajčicu.
Zanimljivo je da bijelo vino poboljšava apsorpciju željeza u krvi, dok crveno vino ima suprotan učinak.
Negativan učinak na željezo u krvi imaju i kofein, čaj, sojino i rižino mlijeko.
Gulaš od govedine: U loncu prodinstajte luk i češnjak. Dodajte govedinu narezanu na kocke i pirjajte dok ne porumeni. Dodajte rajčicu, papriku, začine i vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata.
Juha od leće: U loncu prodinstajte luk i bijeli luk. Dodajte leću, vodu i začine. Kuhajte oko 45 minuta.
Salata od špinata: Pomiješajte špinat, narezanu papriku, paradajz i luk. Prelijte preljevom od maslinovog ulja, limunovog soka i začina.
Sastojci:
200 g graha
1 kaškica maslinovog ulja
1 glavica luka, nasjeckana
2 režnja bijelog luka, nasjeckana
1 konzerva paradajza
1 kaškica suhog origana
Sol i biber po ukusu
200 g riže
Priprema:
Skuhajte grah prema uputama na pakiranju.
Zagrijte maslinovo ulje u loncu i pirjajte luk i bijeli luk dok ne omekšaju.
Dodajte paradajz origano, sol i biber i kuhajte 10 minuta.
Dodajte grah i kuhajte još 5 minuta.
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju.
Poslužite grah s rižom.
Anemija, ili nedostatak željeza, može vas ostaviti bez energije i umornosti. Pored uzimanja suplemenata željeza kako vam je preporučio lekar, prehrana bogata željezom je ključna za poboljšanje nivoa željeza i osjećaj punoće energije. Evo 3 ukusna recepta koji su bogati željezom i lako se pripremaju:
1. Govedina sa zelenjem i quinom:
Sastojci:
200 g goveđeg gulaša
1 žlica maslinovog ulja
1 glavica luka, nasjeckana
2 česnjaka, nasjeckana
1 paprika, nasjeckana
1 šolja kuhanog špinata
1 ½ šolje kuvane kvine
400 g konzervirane paradajzove kaše
1 ½ šolje juhe od govedine
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte goveđe meso i pirjajte dok ne porumeni sa svih strana.
Dodajte luk, češnjak i papriku. Pirjajte 3-4 minute dok ne omekšaju.
Umješajte špinat, quinou, paradajzove kaše i juhu od govedine.
Zagradite, smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta ili dok se goveđe meso ne skuha.
Poslužite uz hranu po želji, kao što je brown pirinč ili salata.
Što ga čini bogatim željezom: Govedina i špinat su odlični izvori željeza.
2. Salata od pilećine s curryjem i lećom:
Sastojci:
200 g pilećih prsiju na kockice
1 žlica maslinovog ulja
1 glavica luka, nasjeckana
1 žlica curry paste
1 šolja kuvane leće
1 šolja šarene salate
½ krastavice, narezana na kockice
¼ crvene paprike, narezana na kockice
¼ šolje feta sira
2 žlice vinaigretta dresinga
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte piletinu i pirjajte dok ne porumeni sa svih strana.
Dodajte luk i curry pastu. Pirjajte još minutu.
U salatu mješu piletinu, leću, salatu, krastavicu, papriku i feta sir.
Prelijte vinaigrettom dresingom i poslužite.
Što ga čini bogatim željezom: Pileće meso i leća su dobri izvori željeza.
3. Tost s avokadom i lososom:
Sastojci:
2 kriške integralnog kruha
1/2 avokada, narezane
100 g dimljenog lososa
1 limun, izrezan na klinove (opcionalno)
Sol i biber po ukusu
Priprema:
Propržite integralni hljeb do željene hrustavosti.
Namažite avokado na tost.
Stavite lososa na vrh avokada.
Po želji, dodajte limunov klin i posпите solom i biberom.
Što ga čini bogatim željezom: Losos je odličan izvor željeza.
Savjet: Za dodatni poticaj željeza, poslužite ove recepte sa sokom od naranče ili grejpafruta. Vitamin C u citrusnom voću pomaže tijelu da bolje apsorbira željezo iz hrane.
Važno: Ovo su samo sugestije. Uvijek se konzultirajte sa svojim doktorom prilikom određivanja najboljeg plana liječenja za anemiju.
Dodatne preporuke:
Redovito kontrolirajte nivo željeza u krvi.
Odmarajte se i izbjegavajte stres.
Pijte puno tekućine.
Ne pušite.
Važno je napomenuti da je nadoknada željeza pod nadzorom doktorom. Doktorom će vam propisati odgovarajuće lijekove i pratiti nivo željeza u krvi.