Kako da napravite savršene kisele krastavce


Kiseli krastavci su neizostavan dio za svaku mezu, predjelo ili sendvič.
Pripremaju se kao zimnica, ali su jedan od rijetkih dodataka koji se jednako jedu u toku zimskih i u toku ljetnjih mjeseci.

Sada je idealan period za njihovu pripremu, pa ukoliko to još uvijek niste učinili - vrijeme je da nabavite krastavčiće i bacite se na posao.

Najvažnija stvar je da sve bude čisto i krastavčići i tegle. Ovo povrće temeljno operite, najbolje četkicom za zube. Tegle operite, osušite i sterilišite u rerni, oko 10 minuta na 100 stepeni. Sve ostalo je daleko jednostavniji posao.

Sastojci
5kg kornišona

1kg alkoholnog sirćeta

3l vode

200g šećera

150g soli

100g sušene ili svježe mirođije

25g slačice

1 vinobran

1 konzervans

5g bibera u zrnu

Priprema
Sjedinite vodu i sirće i stavite da provri. Kada provri, dodajte so, sirće, mirođiju, slačicu i biber. Ostavite da vri nekoliko minuta, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, ali da ostane mlaka.

Oprane krastavce potopite u vodu i odozgo pospite jedan vinobran, promiješajte i tako ostavite da odstoje najmanje sat, a najviše dva sata.

Ohlađene, sterilisane tegle poslažite krastavce, stavite plastičnu rešetkicu da se ne bi podizali kada sipate tečnost.

U tečnost, koja je sada prohlađena, dodajte jedan konzervans, promiješajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Pripremljenu tečnost kutlačom sipajte u sve tegle sa krastavčićima i ostavite da prenoće. Sutradan, ukoliko je to potrebno dolijte tečnost za krastavce, pokrijte svaku teglu duplim celofanom, stavite gumice za tegle i poklopce.

Odložite na hladno i mračno mjesto.

Poslije nekoliko dana uživajte.

 (Telegraf.rs)
Izvor: www.nezavisne.com 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!