Kupus je jedna od najčešće korištenih vrsta povrća u svijetu, a pripada obitelji Brassicaceae (križnica). Postoji mnogo različitih sorti kupusa, uključujući bijeli kupus, crveni kupus, savojski kupus, kineski kupus i brokulu kupus. Kupus se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta i često se koristi u tradicionalnoj kuhinji različitih zemalja.
Kupus je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin K, vitamin B6, folnu kiselinu, kalcij, magnezij, kalij i fosfor. Također je niskokaloričan i bogat vlaknima, što ga čini zdravim izborom hrane za održavanje zdravlja probavnog sustava i regulaciju tjelesne težine.
Kupus ima mnoga zdravstvena koristi. Neki studije su pokazale da konzumacija kupusa može smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti. Kupus također ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju upale u tijelu.
Kupus se može kuhati na mnogo načina, uključujući kuhanje, pečenje, pirjanje i prženje. U mnogim zemljama, kupus se koristi u tradicionalnim jelima kao što su kiseli kupus, sarmice, coleslaw i kimchi.
Uzgoj kupusa zahtijeva sunčano mjesto s bogatim tlima i dobrom drenažom. Kupus se obično uzgaja u jesen ili proljeće i može se brati nakon 80 do 180 dana, ovisno o sorti.
Kiseli kupus je tradicionalno jelo koje se sastoji od fermentiranog bijelog kupusa. Fermentacija je proces u kojem se bakterije hrane šećerima u hrani i stvaraju kiselinu koja štiti hranu od propadanja. U slučaju kiselog kupusa, kupus se stavlja u veliku posudu ili kantu s vodom, soli i drugim aromatičnim dodacima, a zatim se ostavlja da fermentira na sobnoj temperaturi. Fermentacija može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o temperaturi, količini soli i drugim faktorima.
Kiseli kupus je popularan u mnogim dijelovima svijeta, posebno u srednjoj i istočnoj Europi. Osim što se koristi kao prilog uz razna jela, kiseli kupus se također koristi u tradicionalnim jelima kao što su sarma i čušpajz. Kiseli kupus je bogat vitaminom C i vlaknima, te ima probiotička svojstva koja mogu pomoći u održavanju zdravlja crijevne flore.
Kod kupovine kiselog kupusa, važno je obratiti pažnju na sastojke i način na koji je pripremljen. Neki kiseli kupus sadrže dodatni šećer ili konzervanse, što može utjecati na kvalitetu fermentacije. Najbolje je odabrati kiseli kupus koji je pripremljen samo s kupusom, solju i aromatičnim dodacima. Ako se kupuje u trgovini, treba potražiti prirodni kiseli kupus u staklenkama ili u odjelu za svježe proizvode.
Kiseli kupus recept
Evo osnovnog postupka za pripremu kiselog kupusa kod kuće:
Sastojci:
Bijeli kupus
Grubo mljevena morska sol
Aromatični dodaci po želji (npr. sjemenke kima, paprika, lovorov list)
Oprema:
Velika posuda ili kanta
Teški predmeti poput kamena, zdjele ili čistih cigli
Krpe za pokrivanje
Postupak:
Uklonite vanjske listove kupusa i narežite ga na tanke trakice. Možete to učiniti ručno ili pomoću rezača za kupus.
Stavite narezani kupus u veliku posudu ili kantu i posipajte ga sa 1-2 žlice soli po kilogramu kupusa.
Dobro izmiješajte kupus rukama ili drvenom žlicom dok ne omekša i pusti tekućinu.
Dodajte aromatične dodatke po želji, poput sjemenki kima, paprike ili lovorovog lista.
Stavite teške predmete (poput kamena, zdjele ili čistih cigli) na vrh kupusa kako bi ga pritisnuli prema dnu i osigurali ravnomjerno fermentiranje.
Pokrijte posudu krpom kako bi spriječili ulazak zraka, te ostavite na sobnoj temperaturi.
Provjeravajte kiseli kupus svakih nekoliko dana i uklonite eventualnu pjenu koja se pojavi na vrhu.
Fermentacija može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o temperaturi i količini soli. Kada kiseli kupus postigne željenu kiselost, prebacite ga u staklenke i čuvajte u hladnjaku.
Napomena: Uvijek perite ruke i opremu prije pripreme kiselog kupusa kako bi se izbjegla kontaminacija bakterijama koje mogu narušiti fermentaciju.
Dinstani kiseli kupus je tradicionalno jelo koje se sastoji od kiselog kupusa koji se prvo blago dinsta na ulju s lukom i drugim aromatičnim dodacima, a zatim se kuha na laganoj vatri dok ne omekša i postane ukusan prilog uz razna jela.
Evo jednostavnog recepta za dinstani kiseli kupus:
Sastojci:
500 g kiselog kupusa
1 veliki luk, sitno nasjeckan
2 žlice ulja
1 žličica crvene paprike
1 žličica mljevenog kima
1 list lovora
Sol i papar po ukusu
Postupak:
Ocijedite kiseli kupus i lagano isperite hladnom vodom da biste uklonili višak soli. Narežite ga na sitne trakice.
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga oko 5 minuta dok ne omekša i postane lagano smeđe boje.
Dodajte kiseli kupus, crvenu papriku, mljeveni kim i list lovora u tavu. Dobro izmiješajte.
Smanjite vatru na nisku i poklopite tavu. Dinstajte kiseli kupus oko 30-40 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša i ne dobije ugodnu aromu.
Kušajte i dodajte sol i papar po ukusu.
Poslužite kao prilog uz razna jela poput kobasica, pečenja ili krumpira.
Napomena: Dinstani kiseli kupus može se prilagoditi vašim osobnim preferencijama. Ako volite jače začine, dodajte više crvene paprike ili mljevenog kima. Ako preferirate manje kiseli kupus, isperite ga više puta prije pripreme.
Kiseli kupus, poput ostalog fermentiranog povrća, može biti izvrstan izvor nutrijenata i ima mnoge zdravstvene koristi. Ovdje su neki od načina na koje kiseli kupus može poboljšati vaše zdravlje:
Poboljšava probavu: Kiseli kupus sadrži korisne probiotike i enzime koji mogu pomoći u poboljšanju probave i smanjenju nadutosti i plina.
Jača imunološki sustav: Kiseli kupus je bogat vitaminom C i drugim antioksidansima koji mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava i borbi protiv infekcija.
Pomaže u borbi protiv upala: Kiseli kupus sadrži fitonutrijente i druge spojeve koji mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu, što je važno za prevenciju mnogih bolesti.
Pomaže u održavanju zdravlja srca: Kiseli kupus sadrži vlakna, kalij i druge hranjive tvari koje mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Poboljšava zdravlje mozga: Kiseli kupus može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe te poboljšanju raspoloženja i mentalne jasnoće.
Važno je napomenuti da kiseli kupus sadrži visoku razinu soli, pa bi ga trebalo konzumirati umjereno, pogotovo ako imate povišeni krvni tlak ili druge zdravstvene probleme povezane s prekomjernim unosom soli. Također, ako imate problema s probavom ili ste osjetljivi na histamin, možda biste trebali konzultirati svog liječnika prije konzumacije kiselog kupusa.
Sirovi kupus ima nisku kalorijsku vrijednost, što ga čini izvrsnom namirnicom za osobe koje žele kontrolirati unos kalorija. Kupus sadrži otprilike 25 kalorija na 100 grama. Međutim, kalorijski sadržaj jela od kupusa može se znatno razlikovati, ovisno o načinu pripreme i drugim sastojcima koji se koriste.
Primjerice, dinstani kiseli kupus s dodatkom masti i drugih sastojaka može sadržavati mnogo više kalorija. Na primjer, jedna porcija (200 grama) tradicionalnog dinstanog kupusa s kobasicom može sadržavati oko 300-400 kalorija. Stoga, ako želite smanjiti unos kalorija, preporučljivo je kuhati kupus na zdraviji način, bez dodavanja masti i drugih visokokaloričnih sastojaka.
Kupus je također bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju apetita i potpori zdravoj probavi, što može biti korisno u procesu mršavljenja. U svakom slučaju, unos kalorija ovisi o mnogim čimbenicima, stoga bi bilo najbolje konzultirati nutricionista kako bi vam pomogao u planiranju zdrave prehrane