Hipokrat je smatrao jabukovo sirće ljekovitim napitkom i u lječenju se koristi više od 10 000 godina. Jabukovo sirće sadrži važne minerale za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, željezo. Sadrži vitamine C, A, E, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin.
Jabukovo sirće pomaže u smanjenju krvnog pritiska i pomaže ljudima koji pate od alergije, artritisa, hronične malaksalosti, gripa, gihta. Koristi se u vidu obloga i kao sredstvo za utrljavanje kod proširenih vena i reumatskih bolesti. Otklanja osećaj umora, grčeve i bolove u mišićima.
Nekoliko zanimljiv informacija vezano za jabukovo sirće:
MANJE ĆETE JESTI
Jabukovo sirće pomaže u gubitku kilograma jer smanjuje apetit te produžava osjećaj sitosti nakon jela.
TIJELO VAM NEĆE TRAŽITI ŠEĆER
Kombinovan s medom, jabučni ocat umanjiće želju za slatkim. Naime, sirćetna kiselina iz sirćeta smanjiće želju za šećerom dok će med dodati dozu slatkoće.
NEĆETE IMATI ŽELUČANE PROBLEME
“Prebiotici jabukovog sirćeta jako su korisni za zdrave mikroorganizme koji se brinu za probavni sistem”, objašnjava dr Luiza Petre, a ispijanjem ćete regulisati nivo kiseline u tijelu što će olakšati probavu.
SMANJIĆE RAZINU NIVO ŠEĆERA U KRVI
“Jabukovo sirće povećava efikasnost inzulina u razgradnji šećera, čak i tokom visoko kaloričnog obroka”, tvrdi Park.
A sudeći prema istraživanju objavljenom u Journal of Evidence-Based Integrative Medicine, dnevna doza jabukovog sirćeta smanjiće nivo šećera tokom dana.
POBOLJŠAĆE RAD SRCA
Jabukovo sirće snižava trigliceride, glavne uzročnike naslaga masti oko arterija koje mogu dovesti do blokade krvotoka. Isto tako, dijetalno vlakno pektin, kojeg pronalazimo u jabukama i sirćetu, neutrališe holesterol.
OLAKŠAĆE APSORPCIJU NUTRIJENATA IZ HRANE
Studija objavljena u Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, pokazala je kako jabukovo sirće pruža pomoć crijevima kako bi lakše apsorbovala kalcijum, ali isto se pokazalo i za željezo. Na taj način pospješuje rad tijela, ali i cjelokupno zdravlje.
ZAŠTITIĆE VAS OD ŠTETNIH BAKTERIJA
“Povećana želučana kiselina uništava sve loše mikrobe koji u tijelo mogu dospjeti putem hrane”, tvrdi naturopatkinja Laura C. Stix.
Preporučena dnevna doza jabukovog sirćeta kao eliksira za unutrašnju upotrebu je rastvor od 2 kašike sirćeta u čaši vode uz dodatak dvije kašičice meda. Kada je u pitanju jabukovo sirće, nuspojave se javljaju veoma rijetko. Kod pojedinih osoba mogu biti prisutni iritacija sluzokože želuca i nadraženi jednjak.
U slučaju predoziranja, javljaju se akutne pojave kao što su visok krvni pritisak i problemi sa radom bubrega.
Za blistavu kožu i protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osjećanja svježine koje dugo traje jabukovo sirće daje koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.
U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se takođe primenjuje kod proširenih vena: u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.
Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.
Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo poneti na put (pogotovo ljeti) bočicu sirćeta da bi se sprečile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promjenu vode i hrane.
U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mjesto.
Vrijeme koliko se smije piti jabukovo sirće može varirati ovisno o vašim individualnim potrebama i toleranciji. Jabukovo sirće se često koristi kao dodatak prehrani ili za razne zdravstvene svrhe, ali važno je pridržavati se određenih smjernica kako biste izbjegli potencijalne nuspojave.
Općenito, preporučuje se da razrijedite jabukovo sirće prije nego ga konzumirate. Možete ga pomiješati s vodom ili drugim tekućinama kako biste smanjili kiselost. Ovdje su neki savjeti o tome koliko dugo i koliko često ga možete piti:
Nikada nemojte piti čisto jabukovo sirće, jer može biti previše kiselo i štetno za zube i želudac. Preporučuje se da razrijedite 1 do 2 kaškice jabučnog octa / jabukovog sirćeta u oko 240 ml vode.
Većina ljudi može konzumirati razrijeđeno jabukovo sirće svakodnevno ako to žele. Međutim, nije potrebno piti velike količine svakodnevno. Malu čašu (8 unci) dnevno smatra se sigurnom količinom za većinu ljudi.
Preporučuje se povremeno uzimanje pauza u konzumaciji jabukovog sirćeta kako biste omogućili tijelu odmor od kiseline. Na primjer, možete ga piti svakodnevno tijekom nekoliko sedmice, a zatim uzeti pauzu od nekoliko sedmica.
Svaka osoba može imati različitu toleranciju na jabukovo sirće. Neki ljudi mogu osjetiti iritaciju želuca ili probavnih problema ako ga konzumiraju u većim količinama.
Važno je pažljivo pratiti kako vaše tijelo reagira na konzumaciju jabukovog sirćeta. Ako primijetite bilo kakve nuspojave ili nelagodu, smanjite ili prekinite konzumaciju.
Uvijek je najbolje konzultirati se s doktorom ili nutricionistom prije nego počnete redovito konzumirati jabukovo sirće, osobito ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili uzimate lijekove. Jabučni ocat može interagirati s određenim lijekovima ili pogoršati određene zdravstvene probleme, pa je važno dobiti stručno mišljenje.
Sirćetna kiselina koja je glavni sastojak jabukovog sirćeta je jedna od kiselina sa kratkim lancom masti u svojoj strukturi, pa se pretvara u sirće i hidrogen u našem telu.
Istraživanja o tome kako ova kiselina utiče na gubljenje težine uglavnom su sprovođena na životinjama, a evo koji efekti na zdravlje i na kilažu su zabeleženi kao rezultat:
Jabukovo sirće smanjuje nivo šećera u krvi
Smanjuje nivo insulina, što je odlično za gubljenje kilograma
Ubrzava metabolizam
Redukuje masne naslage – pogotovo je dobro za gubljenje masnih naslaga na stomaku
Sagorjeva kalorije
Smanjuje apetit – jabukovo sirće, sudeći po nekim istraživanjima, utiče na smanjenje apetita, pa će nakon konzumacije ove namirnice vaše tielo imati mnogo manje potrebe za velikim obrocima i nezdravom hranom
Iskustva unosa jabukovog sirćeta s ciljem poboljšanja zdravlja i izgleda, sem u istraživanjima, mogu se i čuti od nutricionista, kao i od svih ljudi koji su oprobali ovu metodu. Mnogi tvrde kako im je unos sirćeta zaista pomogao da izgube težinu, kao i da se osećaju bolje na zdravstvenom polju generalno.