Krompir kalorije


Je li krompir zdrav?

Krompir je zdrav prehrambeni proizvod koji sadrži mnoge vitamine i minerale, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalij i magnezij. Krompir je također dobar izvor vlakana. Međutim, krompir je također bogat škrobom, koji se u tijelu pretvara u glukozu. Stoga, ljudi s dijabetesom ili prediabetesom trebaju biti oprezni s unosom krompira.

Krompir ima relativno malo kalorija. Jedan srednji krompir (oko 170 grama) ima samo 160 kalorija. Međutim, kalorijska vrijednost krompira može se značajno povećati ako se priprema na nezdrav način. Na primjer, krompir pržen u ulju ima oko 320 kalorija po porciji.

Evo kalorijske vrijednosti krompira pripremljenog na različite načine:

- Pečeni krompir: 150 kalorija po porciji
- Kuhani krompir: 160 kalorija po porciji
- Pire krompir: 170 kalorija po porciji
- Kroket: 250 kalorija po porciji
- Krompirići prženi u ulju: 320 kalorija po porciji

biste smanjili kalorijski unos, najbolje je pripremati krompir na zdrav način, kao što je pečenje ili kuhanje. Također, izbjegavajte dodavanje dodatnih kalorija, kao što su maslac, pavlaka ili sir.

Savjeti za zdravu pripremu krompira:

Pecite krompir u pećnici bez dodavanja masti.
Kuhajte krompir u vodi ili ljusci.
Pravite pire krompir s malo mlijeka ili vode.
Pravite krokete s malo masnoće.
Pržite krompiriće u maloj količini ulja.

Kako pripremiti krompir na zdrav način

Najzdraviji način pripreme krompira je pečenje ili kuhanje. Pečeni krompir s malo maslina i začina je odlična priloga uz obrok. Kuhani krompir se može dodati u salate, supe i stew. Također, od kuhanog krompira se može napraviti pire krompir ili kroket.

Recepti za zdrav krompir

Pečeni krompir

Sastojci:

1 krompir
1 kašika maslina
Sol i začini po ukusu
Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C.
Krompir dobro operite i osušite.
Krompir prelijte maslinom i začinite po ukusu.
Krompir pecite u prethodno zagrijanoj rerni 30-40 minuta, ili dok ne omekša.

Kuhani krompir sa salatom

Sastojci:

2 krompira
1/2 krastavca
1 paradajz
1/2 glavice crnog luka
1 kašika maslina
Sol i začini po ukusu
Priprema:

Krompir dobro operite i osušite.
Krompir stavite u lonac i prelijte ga hladnom vodom.
Posolite vodu i kuhajte krompir 20-25 minuta, ili dok ne omekša.
Dok se krompir kuha, narežite krastavac, rajčicu i crni luk na sitne kocke.
U salateru izmiješajte krastavac, rajčicu, crni luk i maslinovo ulje.
Posolite i začinite salatu po ukusu.
Servirajte kuhani krompir sa salatom.

Pire krompir

Sastojci:

5 krompira
1/2 šoljica mlijeka
1 kaškica masla
Sol i začini po ukusu
Priprema:

Krompir dobro operite i osušite.
Krompir stavite u lonac i prelijte ga hladnom vodom.
Posolite vodu i kuhajte krompir 20-25 minuta, ili dok ne omekša.
Ocedite krompir i stavite ga u vrlo veliku posudu.
Krompir zgnječite ticalom za krompir.
U krompir dodajte mlijeko, maslo, sol i začine po ukusu.
Svijetle sastojke dobro izmiješajte.
Servirajte pire krompir.

Recept za zdrave krokete od krompira:

Sastojci:

5 krompira
1/2 šoljica mlijeka
1 jaje
1 kašika maslinovog ulja
1/2 šoljice zobenih pahuljica
Sol i začini po ukusu
Priprema:

Krompir ogulite i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekša.
Ocijedite krompir i zgnječite ga vilicom ili mikserom.
U krompir dodajte mlijeko, jaje, maslinovo ulje, zobenih pahuljica, sol i začine po ukusu.
Dobro promiješajte smjesu da se sve sastojci sjedine.
Od smjese oblikujte krokete veličine oko 5 cm.
Pržite krokete u pećnici na 180 °C oko 20 minuta, ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Savjeti:

Za manje kalorične krokete, možete koristiti manje maslinovog ulja i više mlijeka.
Umjesto zobenih pahuljica, možete koristiti krušne mrvice.
Da biste krokete učinili ukusnijima, možete dodati sitno sjeckani luk, mrkvu ili začinsko bilje.
Kako peći krokete:

Zagrijte rernu na 180 °C.
Krokete rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite krokete oko 20 minuta, ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Serviranje:

Krokete poslužite tople uz prilog po želji.

Ovaj recept je zdraviji od tradicionalnog recepta za krokete jer se prženje zamjenjuje pečenjem u pećnici. Također, koristi se manje masnoće i brašna, što smanjuje kalorijski sadržaj kroketa.

Evo još nekoliko savjeta za pripremu zdravih kroketa:

Koristite krompir sa malo škroba, kao što su crveni krompir ili krompir s crvenim repom.
Koristite nemasne sastojke, kao što su nemasno mlijeko, nemasni jogurt ili nemasni sir.
Dodajte povrće ili začinsko bilje za dodatni okus i nutritivnu vrijednost.
Pecite krokete u pećnici ili pržite ih u malom omjeru ulja.

www.farmer.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!