Lazanje: Ukusna Italijanska poslastica koja oduševljava svijet
Lazanje su jedna od najpoznatijih i omiljenih italijanskih jela koja su osvojila srca gurmana širom svijeta. Ova ukusna poslastica sastoji se od slojeva tankih kora tijesta od jaja, prelivenih bogatim sosom od paradajza, mesa i sira, koji se peku u rerni do savršene zapečenosti. Lazanje su pravi kulinarski užitak koji donosi harmoniju okusa i tekstura u svakom zalogaju.
Porijeklo lazanja može se pratiti do drevnog Rima, gdje su se pravile kore od tijesta koje su se nazivale "lasanum". Prvi zapis o sličnom jelu kao današnje lazanje potiče iz XIII vijeka u Napulju, Italija.
U početku, lazanje su se pripremale samo sa tankim slojevima kora tijesta, bez paradajz sosa, mesa ili sira. Tokom vremena, recept je evoluirao, a sos od paradajza, mesa i sira dodatno je obogatio ovu divnu poslasticu koju danas svi volimo.
Priprema lazanja zahtijeva nešto više truda u odnosu na neka druga jela, ali je svakako vrijedna svake minute utrošene na pripremu. Ključno je koristiti kvalitetne sastojke kako biste dobili savršeni rezultat. Prvo pripremite sos od paradajza sa kvalitetnim pelatima, lukom, češnjakom i začinima. Za slojeve mesa, koristite mješavinu mljevenog mesa, najčešće junetine i svinjetine, koju ćete propržiti sa crvenim lukom i češnjakom. Za bešamel sos, koristite maslac, brašno, mlijeko i muskatni oraščić kako biste dobili kremasti preliv koji će obogatiti ukus lazanja.
Nakon što pripremite sve sastojke, redajte tanke slojeve kora tijesta u posudi za pečenje, prelivajte sosom od paradajza, složite slojeve mesa i prelijte bešamel sosom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke i završite sa slojem bešamel sosa na vrhu. Posipajte rendanim sirom, najčešće mozzarelom i parmezanom, i stavite u prethodno zagrijanu rernu da se peče dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.
Zašto ljudi vole jesti lazanje? Razloga je mnogo! Prvo, bogati sosovi, hrskave kore tijesta i mešavina raznih vrsta sira čine lazanje pravim gastronomskim užitkom. Svaki zalogaj donosi složenu kombinaciju raznih okusa koji se savršeno slažu u savršen sklad. Takođe, lazanje su veoma svestrana jela - možete koristiti različite vrste mesa i sira, dodavati povrće po izboru i prilagoditi recept prema vlastitim preferencijama.
Još jedan razlog popularnosti lazanja je što ovo jelo može biti sjajno za porodične okupljanja i druženja. Lazanje su idealan izbor za pripremu unaprijed, jer se lako podgrijavaju i mogu stajati neko vrijeme bez gubitka kvaliteta. Takođe, ovo jelo je često omiljen izbor za specijalne prilike, poput rođendana ili proslava.
Klasik - Lazanje sa mesom, bešamel sosom i mješavinom sira je ukusno jelo koje se često priprema u italijanskoj i svjetskoj kuhinji. Evo kako možete napraviti ovu ukusnu lazanju:
Sastojci:
9-12 lasagna kora (ovisno o veličini tave)
500 grama mljevenog mesa (meso po vašem izboru, obično govedina )
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
800 grama konzerviranog paradajz sosa (ili domaćeg paradajz sosa)
2 kašičice suhog origana
So i biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
250 grama ricotta sira
1 jaje
2 šolje (oko 500 ml) bešamel sosa (možete ga kupiti gotovog ili napraviti sami)
2 šolje mješavine sira (obično mozzarella i parmezan)
Uputstvo:
Prvo pripremite mesni sloj. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i bijeli luk, pa dinstajte dok ne omekšaju.
Dodajte mljeveno meso u tavu i pržite ga dok ne postane smeđe i skroz skuvano. Dodajte paradajz sos, suhi origano, so i biber. Smanjite vatru i kuvajte još 10-15 minuta.
U međuvremenu, pripremite bešamel sos. Možete ga napraviti tako da istopite maslac u tavi, dodate brašno, pa zatim polako dodajte mlijeko uz neprestano mešanje dok ne dobijete glatku bešamel sosu. Začinite solju i biberom po ukusu.
U posebnoj činiji, pomešajte ricotta sir i jaje dok ne dobijete glatku smjesu.
Sada možete početi sa složenjem lazanje. U velikoj tavi ili vatrostalnoj posudi, premažite dno tankim slojem bešamel sosa.
Stavite prvi sloj lasagna kora preko sosa. Zatim dodajte pola od mesnog sloja preko kora, pa prelijte trećinu preostalog bešamel sosa preko mesa.
Stavite drugi sloj lasagna kora preko mesa i premažite ga smjesom ricotta sira. Zatim dodajte polovinu mješavine sira preko sira.
Ponavljajte ove korake dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem sira na vrhu.
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite pokrivano 30-35 minuta, a zatim otkrijte i pecite još 15-20 minuta, dok lazanja ne postane zlatno smeđa i mekana.
Izvadite lazanju iz rerne i ostavite je da se malo ohladi pre nego što je nasečete i poslužite.
Lazanje sa mljevenim mesom je ukusno i hranjivo jelo koje se lako priprema. Evo kako možete napraviti ovu klasičnu verziju lazanja:
Sastojci:
250 grama lasagna kora
500 grama mljevenog mesa (goovedina, piletina ili mješavina)
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
800 grama paradajz sosa (konzerviranog ili domaćeg)
2 kašičice suhog origana
So i biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
250 grama ricotta sira
1 jaje
2 šolje (oko 500 ml) bešamel sosa (kupovnog ili napravljenog samostalno)
2 šolje mješavine sira (npr. mozzarella i parmezan)
Uputstvo:
Prvo pripremite mesni sloj. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i bijeli luk, pa dinstajte dok ne omekšaju.
Dodajte mljeveno meso u tavu i pržite ga dok ne postane smeđe i skroz skuvano. Dodajte paradajz sos, suhi origano, so i biber. Smanjite vatru i kuvajte još 10-15 minuta.
U međuvremenu, pripremite bešamel sos. Možete ga napraviti tako da istopite maslac u tavi, dodate brašno, pa zatim polako dodajte mlijeko uz neprestano mešanje dok ne dobijete glatku bešamel sosu. Začinite solju i biberom po ukusu.
U posebnoj činiji, pomešajte ricotta sir i jaje dok ne dobijete glatku smjesu.
Sada možete početi sa složenjem lazanje. U vatrostalnoj posudi, premažite dno tankim slojem bešamel sosa.
Stavite prvi sloj lasagna kora preko sosa. Zatim dodajte pola od mesnog sloja preko kora, pa prelijte trećinu preostalog bešamel sosa preko mesa.
Stavite drugi sloj lasagna kora preko mesa i premažite ga smjesom ricotta sira. Zatim dodajte polovinu mješavine sira preko sira.
Ponavljajte ove korake dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem sira na vrhu.
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite pokrivano 30-35 minuta, a zatim otkrijte i pecite još 15-20 minuta, dok lazanja ne postane zlatno smeđa i mekana.
Izvadite lazanju iz rerne i ostavite je da se malo ohladi pre nego što je nasečete i poslužite.
Lazanje sa piletinom je ukusno i lagano jelo koje može biti odličan izbor za večeru. Evo kako možete pripremiti lazanje sa piletinom:
Sastojci:
250 grama lasagna kora
500 grama pilećeg fileta, isečenog na male komade
1 luk, sitno iseckan
2 češnja belog luka, sitno iseckana
800 grama paradajz sosa (konzerviranog ili domaćeg)
2 kašičice sušenog origana
So i biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
250 grama ricotta sira
1 jaje
2 šolje (oko 500 ml) bešamel sosa (kupovnog ili napravljenog samostalno)
2 šolje mješavine sira (npr. mozzarella i parmezan)
Uputstvo:
Prvo pripremite pileći sloj. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckani luk i beli luk, pa dinstajte dok ne omekšaju.
Dodajte isečene pileće komade u tavu i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana. Dodajte paradajz sos, sušeni origano, so i biber. Smanjite vatru i kuvajte još 10-15 minuta, dok se piletina skroz skuva.
Vegetarijanske lazanje sa slojevima povrća, sosom od paradajza i raznim vegan sirom može biti ukusna i zadovoljavajuća opcija za one koji preferiraju vegetarijansku ili vegansku ishranu. Evo kako možete pripremiti ovu jelo:
Sastojci:
250 grama lasagna kora (provjerite jesu li veganske ako želite vegansku verziju)
2 šolje paradajz sosa (konzerviranog ili domaćeg)
1 crvena paprika, narezana na kolutove
1 tikvica, narezana na tanke kolutove
1 patlidžan, narezan na tanke kolutove
1 mrkva, narezana na tanke kolutove
1 crveni luk, sitno narezan
2 češnja bijelog luka, sitno narezana
1 kašičica suhog origana
So i biber po ukusu
250 grama veganskog sira (npr. veganskog sira za topljenje ili veganskog parmezana)
250 grama vegan ricotta sira (ili napravite sami)
2 kašike maslinovog ulja
Uputstvo:
Sastojci:
250 grama integralnih lasagna kora
500 grama nemasnog mljevenog mesa (npr. pilećeg ili purećeg mesa)
1 crvena paprika, sitno nasjeckana
1 šargarepa, sitno nasjeckana
1 tikvica, sitno nasjeckana
1 crni luk, sitno nasjeckan
2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
800 grama paradajz sosa (konzerviranog ili domaćeg, bez dodatnog šećera)
1 kašičica suhog origana
Sol i biber po ukusu
250 grama nemasnog ricotta sira
2 kašike maslinovog ulja
1 šolja niskomasnog sira (npr. niskomasni mozzarella ili ricotta)
Uputstvo:
Evo recepta za klasične lazanje bolonjeze:
500 grama mljevenog mesa
1 crni luk, sitno nasjeckan
2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
2 mrkve, sitno nasjeckane
2 stabljike celera, sitno nasjeckane
800 grama konzerviranog paradajz sosa (ili domaćeg paradajz sosa)
2 kašičice suhog origana
Sol i biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
Za bešamel sos:
4 kašike maslaca
4 kašike brašna
4 šolje mlijeka
So i biber po ukusu
Prstohvat muskatnog oraščića
Dodatno:
250 grama lasagna kora
2 šolje mješavine sira (obično mozzarella i parmezan)
Uputstvo:
Prvo pripremite bolonjeze sos. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani crni luk, bijeli luk, mrkvu i celer, pa dinstajte dok povrće ne omekša.
Dodajte mljeveno meso u tavu i pržite ga dok ne postane smeđe i skroz skuvano. Dodajte paradajz sos, suhi origano, so i biber. Smanjite vatru i kuvajte još 10-15 minuta.
U međuvremenu, pripremite bešamel sos. Istopite maslac u srednjoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smjesu. Postepeno dodajte mlijeko uz neprestano mešanje kako biste izbjegli grudvice. Kuvajte bešamel sos dok ne zgusne. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem po ukusu.
Sada možete početi sa složenjem lazanja. U vatrostalnoj posudi, premažite dno tanjim slojem bešamel sosa.
Stavite prvi sloj lasagna kora preko sosa. Zatim dodajte pola od bolonjeze sosa preko kora, pa prelijte trećinu preostalog bešamel sosa preko sosa.
Stavite drugi sloj lasagna kora preko sosa i premažite ga bešamel sosom. Ponavljajte ove korake dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem bešamel sosa na vrhu.
Posljednji sloj pospite mješavinom sira.
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite pokriveno 30-35 minuta, a zatim otkrijte i pecite još 15-20 minuta, dok lazanja ne postane zlatno smeđa i mekana.
Izvadite lazanju iz rerne i ostavite je da se malo ohladi prije nego što je nasečete i poslužite.
Ukratko, lazanje su prava kulinarika Italije koja osvaja srca ljubitelja hrane širom svijeta. Njihovo porijeklo i evolucija svedoče o dugoj istoriji ovog jela. Bogati ukusi i raznovrsnost sastojaka čine lazanje jedinstvenim kulinarskim iskustvom. Bez obzira na recept koji odaberete, jedno je sigurno - lazanje će uvijek pružiti nezaboravno iskustvo uživanja u hrskavoj i sočnoj kombinaciji okusa. Pripremite ovo divno jelo za porodična okupljanja ili specijalne prilike i oduševite svoje goste kulinarskom čarolijom Italije.
Izvori:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lasagne
https://www.thespruceeats.com/classic-italian-lasagna-recipe-995925
https://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-kitchen/classic-lasagna-recipe-2011423
https://www.allrecipes.com/recipes/2320/world-cuisine/european/italian/pasta/lasagna/
https://www.bonappetit.com/recipes/slideshow/lasagna-recipes