Kozje mlijeko sve je više popularno, s dobrim razlogom. Naime, kozje mlijeko bogato je ljekovitim svojstvima i sve se više koristi u slučaju određenih zdravstvenih poteškoća, ali i kao preventiva.
Piše:
Stefan Nedeljković za Geek.hr
Zanimljivo je odmah na početku ovog članka spomenuti kako je kozje mlijeko dosta sličnije majčinom mlijeku (čovjeka), od kravljeg mlijeka. Samo to je već dovoljan razlog da ga pijete. Osim toga, ima brojna ljekovita svojstva, pa ćemo ih spomenuti u nastavku ovog teksta.
Godinama se kozje mlijeko koristi kao lijek za bronhitis, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta i različitih bolesti dišnog sustava. Suvremena istraživanja pokazala su da kozje mlijeko ima bolju i lakšu probavljivost i otpornost od kravljeg mlijeka. Kozje mlijeko sadrži nisku razinu alergena, i odličan je alkalni izvor, brzo se probavlja i potpuno apsorbira u organizmu.
Jedno istraživanje, koje je proveo magazin International Journal of Food Science Nutrition, pokazalo je da kozje mlijeko u svojoj osnovi DNA ima dosta sličnosti s DNK strukturom majčinog mlijeka. Zbog toga se došlo na ideju da se kozje mlijeko iskoristi za dopunjavanje formula u proizvodnji hrane za dojenčad.
Kozje mlijeko dobro djeluje prilikom liječenja različitih poremećaja kod ljudi koji pate od hiperlipoproteinemije, bolesti srca, dječje epilepsije, fibroznih cista, bolesti žuči i pojave žučnih kamenaca.
Kozje mlijeko bogato je kalcijem i fosforom, odnosno s dva važna elementa za čvrstoću i zdravlje kostiju. U kozjem mlijeku pronalazimo velike količine cinka i selena, koji su snažni antioksidansi, i koji nam pomažu sačuvati jak tjelesni imunitet. Mnogi naučnici danas preporučuju piti kozje mlijeko u slučaju anemije koja je izazvana manjkom željeza u krvi.
Mlijeko koze ima značajne količine biorazgradivog kalcija, željeza, fosfora i magnezija. Svakako treba spomenuti da su količine tih elemenata znatno više nego kod kravljeg mlijeka. Mlijeko koze sadrži oko 40% manje citrata, u odnosu na kravlje mlijeko.
Zbog svog specifičnog načina ishrane (jedu koru drveća, nap. a), kozje mlijeko obiluje silicijem. Točnije, obiluju mineralom koji jako dobro djeluje na kožu, kosu, nokte i živčani sustav. U svom sastavu kozje mlijeko sadrži mnoštvo proteina bogatih važnim aminokiselinama.
Pronalazimo u mlijeku koze i veliki broj različitih vitamina, a posebno je dobro što u njemu nema teško probavljivih masti. Mnogo je lakše za probavu od kravljeg mlijeka, posebno zbog manjeg udjela laktoze. Znamo da je danas sve veći postotak ljudi koji su osjetljivi na laktozu, što je postalo problem diljem svijeta.
Neka su istraživanja pokazala zanimljive rezultate: naime, kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom zabilježen je brži rast, zabilježena je veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na djecu koja su bila hranjena kravljim mlijekom.
Sirutka je već dobro poznata namirnica, bogata proteinima i zdrava kod potrebe za regeneracijom jetara. Bez obzira dali je pravljena od kravljeg ili kozjeg mlijeka – sirutka je jako zdrava. Kozji sir još je jedna vrijedna i zdrava namirnica, a moguće je kupiti i jogurt od kozjeg mlijeka. Ovi mliječni proizvodi iznimno su cijenjeni i jako zdravi.
Ako u nekoj varijanti možete dobaviti prirodno kozje mlijeko, ili neki proizvod od kozjeg mlijeka, to svakako i učinite. Potrudite se tjedno popiti određenu količinu kozjeg mlijeka, ili se priviknite na neki domaći proizvod napravljen od njega.
Kozji sir i jogurt su prepoznate namirnice koje pomažu pojačati imunitet kod djece. Ove su namirnice dobre jer pomažu obnovu i izgradnju kostiju, pospješuju rast digestivnog trakta, a preporučuje ih se uzimati kao prevencija za oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog kolesterola i krvnog tlaka. Preventivno djeluju i protiv bubrežnih oboljenja.
Kozje mlijeko posebno je dobro za respiratorne organe
Kozje mlijeko je namirnica koju koristimo još od davnih vremena. Kroz povijest je čovjek uvidio kvalitetu ovog mlijeka, a suvremena istraživanja samo su potvrdila njegovu vrijednost. Znamo da je po sastavu kozje mlijeko najsličnije majčinom mlijeku.
Kroz povijest čovjek koristi kozje mlijeko ne samo za ishranu, nego za liječenje mnogih bolesti. Najčešće se koristi za liječenje bronhitisa, suzbijanje alergija, za jačanje imuniteta, te za liječenje pluća.
U svom sastavu kozje mlijeko ima vitamine B1, B2, B6 i B12. Svi ovi vitamini su od iznimne važnosti za zdravlje živčanog sustava. Ako ga ne volite piti, natjerajte se – jer je kvalitetno i jako zdravo.
Kozje mlijeko ima karakterističan okus i miris. Mnogi ga ne vole baš zbog toga, ali to nikako nije opravdanje da ne pijete kozje mlijeko. Okus i miris dolaze od slobodnih masnih kiselina, i drugih vrijednih nutritivnih sastojaka.
Svježe mlijeko (kada se pomuze) ima visoku razinu energetske vrijednosti, a pravilnom obradom mlijeka već spomenute masne kiseline ostaju vezane u gliceridima. To znači da se pravilnom obradom kozjeg mlijeka može smanjiti karakterističan okus i miris.
Za okus mlijeka i njegov miris značajna je i ishrana životinja (koza). Već smo spomenuli da kozje mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlijekom. To ponajprije dolazi od činjenice da koze jedu koru biljaka i drveća, jedu sitno lišće i druge biljne vrste koje krave ne jedu.
Vrijednost mlijeka dolazi od različitih biljaka, koje inače i sakupljamo i koristimo u narodnoj medicini. Koze brste teško dostupne biljne vrste, dok će krava pasti travu – većinom tek par vrsta biljaka koje se nađu na livadi. Bogatstvo kalcija i fosfora pomaže izgradnji i rastu koštanog tkiva kod čovjeka.
Antioksidansi će pojačati naš imunitet, i općenito zdravlje, a mlijeko će dobro doći i kod osoba koje imaju anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza u krvi. Kozje mlijeko će potaknuti na bolju iskoristivost željeza u organizmu, obnovu hemoglobina, i krvnog pigmenta koji sadrži željezo. Na taj način će liječiti anemiju.
Do sada smo spomenuli da, kozje mlijeko liječi: bronhitis, suzbija alergije, pojačava imunitet, liječi anemiju, liječi bolesti dišnog sustava. Vjeruje se da kozje mlijeko smanjuje rizik raka pluća. Preporučuje se da osobe s dijabetesom piju kozje mlijeko.
S obzirom na činjenicu da koze jedu koru biljaka, i brste malene bobice raznog grmovitog bilja, njihovo mlijeko iznimno je bogato različitim elementima. Mlijeko koza bogato je silicijem, odnosno mineralom koji povoljno djeluje na zdravlje kože, kose, noktiju i živčanog sustava.
Pored spomenutih elemenata u kozjem mlijeku pronalazimo mnoštvo proteina koji su bogati esencijalnim aminokiselinama, te veliki broj različitih vitamina. Važno je spomenuti da kozje mlijeko nema teško probavljivih masti u sebi. To znači da se lakše probavlja od kravljeg mlijeka, i ono još važnije – kozje mlijeko u sebi ima manje laktoze nego kravlje. Lakše ga podnose osobe s intolerancijom na laktozu.
Spomenuli smo da ovo mlijeko obiluje vitaminima, pa ćemo malo detaljnije na tu temu. Naime, kozje mlijeko u sebi ima gotovo sve poznate vitamine. Znamo kolika je važnost vitamina za pravilan rad organizma, i kako loše može djelovati deficit pojedinih vitamina.
Kozje mlijeko lako može nadoknaditi nedostatak velikog broja vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina. Kozje mlijeko sadrži oko 13% više kalcija, 25% više vitamina B6, 47% vitamina A, kalija i do 134% više, tri puta više niacina četiri puta više bakra, nego što ovih elemenata ima u kravljem mlijeku.
Posebno je dobro za mineralizaciju kostiju i kompletnog koštanog tkiva – isključivo zbog visokog udjela kalcija i fosfora u kozjem mlijeku. Tek jedna čaša kozjeg mlijeka može osigurati preko 30% potrebne dnevne vrijednosti unosa kalcija, i blizu 30% potrebnog unosa fosfora u organizam.
Kod odraslih osoba kozje mlijeko može biti od pomoći kod preveniranja visokog krvnog tlaka, i ateroskleroze. Kozje mlijeko dobar je izvor kalija, odnosno jako važnog minerala za održavanje krvnog tlaka u granicama normale. Samim tim, kozje mlijeko štiti zdravlje srca.
Jedna čaša kozjeg mlijeka u sebi sadrži skoro 500 mg kalija, i može osigurati gotovo 15% od potrebne dnevne vrijednosti tog minerala. Kozje mlijeko također sadrži 27% više antioksidansa selena nego je ta vrijednost u kravljem mlijeku.
Prehrambenu vrijednost kozjeg mlijeka određuje njegova energetska vrijednost, te udio svih gore već spomenutih elemenata. Energetska vrijednost svježeg kozjeg mlijeka iznosi između 60 i 75 kcal/100 g, ili 25 i 313 kJ/100 g. Vidimo da je energetska vrijednost kozjeg mlijeka slična vrijednostima kravljeg mlijeka.
Ipak, kozje mlijeko manje je toksično od kravljeg. Malo tko javno govori/piše o tome, ali je činjenica da kravlje mlijeko u sebi često sadrži i određeni udio goveđih hormona rasta, ili drugih hormona za pojačanu proizvodnju mlijeka. Spomenuti hormoni se rijetko daju kozama, i manja je vjerojatnost da će mlijeko biti kontaminirano, odnosno toksično.
Masne kiseline i trigliceridi iz kozjeg mlijeka pomažu našem organizmu iznutra, ali svakako pomažu i izvana. Hidratantna kvaliteta kozjeg mlijeka pomaže nam da imamo mekanu i lijepu kožu, posebno zbog visokog udjela vitamina A.
Vitamin A poboljšava ten, bori se protiv akni i poboljšava opće zdravlje kože. Smatra se jednim od boljih lijekova za akne, a mliječna kiselina iz kozjeg mlijeka pomaže koži da odbaci mrtve stanice – da ten bude ujednačen, a koža da bude njegovana i mlada.
Budući da kozje mlijeko ima pH razinu sličnu ljudskoj, koža ga bolje (lakše) apsorbira. Manje su šanse za pojavom iritacija po koži.
Kalorija: 168
Zasićenih masnoća: 6,5 grama / 33% DV
Ugljikohidrata: 11 grama / 4% DV
Proteina: 10,9 grama / 4% DV
Kolesterola: 27 miligrama / 9% DV
Šećera: 11 grama
Natrija: 12 miligrama / 5% DV
Kalcija: 327 miligrama / 33% DV
Fosfora: 271 miligrama / 27% DV
Magnezija: 34,2 miligrama / 9% DV
Kalija: 498 miligrama / 14% DV
Bakra: 0,1 miligrama / 6% DV
Cinka: 0,7 miligrama / 5% DV
Vitamina A: 483 IU / 10% DV
Vitamina B2 (riboflavin): 0,3 miligrama / 20% DV
Vitamina C: 3,2 miligrama / 5% DV
Vitamina D: 29,3 IU / 7% DV
DV označava u postotcima (%) preporučeni dnevni unos
Na kraju još jednom da spomenemo sirutku, kozji sir i jogurt od kozjeg mlijeka – odnosno namirnice koje su jako zdrave i preporučuje se njihovo konzumiranje svakodnevno. To su vrijedne namirnice, koje zbog svojih ljekovitih svojstava podižu imunitet kod djece.
Ove namirnice su važne jer obnavljaju i pomažu izgradnju kostiju, pospješuju rast i rad digestivnog trakta, zbog čega se često preporučuju za prevenciju i terapiju u slučaju oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog kolesterola i krvnog tlaka. Proizvodi od kozjeg mlijeka se preporučuju kod različitih upalnih procesa, za poboljšanje rada bubrega, i kao prevencija drugim bolestima.
U kratkim crtama da napišemo 5 stvari zbog kojih se preporuča piti kozje mlijeko:
Izvor: www.mreza-mira.net
Može vas zanimati:
>>> ANTIPARAZITNA TERAPIJA - FAVEDA