Lovačka salata


Niste stigli pripremiti ajvar? Ne brinite, predlažemo jednostavnu, lovačku salatu Izbjeći ćete sate i sate nakuhavanja i miješanja, a gostima servirati nešto novo, fino i jednostavno. Novo ime brze zimnice je 'Lovačka salata'

Što je lovačka salata?

Lovačka salata kombinacija je slatkastih, slanih i ljutih okusa koji se odlično sljubljuju zajedno i stvaraju ukusnu kombinaciju bogatog mirisa. Ime lovačka salata stiže joj zbog ljutine, ali i zato što jako dobro odgovara uz mesna pečenja. Bez brige, može se raditi i s manje papra ili bez ljutih papričica pa ne ispada toliko ljuta.

Recept za lovačku salatu vrlo je jednostavan. Najbolje bi bilo da koristite svježe namirnice s vrta, a preporučuje se i rog paprika. Priprema se dosta brzo, a čuvanje je u dobro zatvorenim staklenkama na hladnijem i mračnom mjestu.

Za sve one koji su iz ovog ili onog razloga bili spriječeni pripremiti ajvar, našli smo rješenje. Izbjeći ćete sate i sate nakuhavanja i miješanja, a gostima servirati nešto novo, fino i jednostavno
Lovačka salata, također poznata kao mješana salata, je popularno jelo u balkanskoj kuhinji. Ova salata je poznata po svojoj jednostavnosti i osvježavajućem ukusu, te je često prisutna kao predjelo ili prilog u mnogim restoranima i domaćinstvima u regionu.

Sastojci lovačke salate obično uključuju:

Svježe povrće: Paradajz, krastavce, papriku i crni luk su osnovni sastojci ove salate. Povrće se obično sjecka na male kockice.

Bijeli sir: Dodaje se svježi sir ili feta sir, sjeckan na kockice ili mrvice.

Maslinovo ulje: Koristi se za pripremu dressinga koji dodaje bogatstvo ukusa salati.

So i biber: Začini se dodaju po ukusu kako bi se istakao okus povrća i sira.

Sirće: Ponekad se dodaje malo sirćeta (npr. bijelo sirće) kako bi se pojačao ukus i dodala blaga kiselost.

Peršun: Svježi peršun se često dodaje kao dekoracija i začin.

Ova salata je laka za pripremu i obično se poslužuje hladna, što je čini savršenim izborom za tople ljetne dane ili kao osvježavajući prilog uz razna jela.

Najbolji recept za lovačku salatu?

Recept za lovačku salatu
Potrebni sastojci za lovačku salatu:

3 kilograma rog paprike
2 kilograma paradajza
pola kilograma mrkve
2 češnja bijelog luka
ljuta papričica (po želji)
glavica bijelog luka
2 kaškice mljevenog bibera (ili više po želji)
2 kaškice soli
200 ml ulja
200 ml octa
100 grama šećera
Pripremate je tako da prvo narežete mrkvu na kolutiće ili kockice, a rog papriku na male trakice ili kockice. Papriku očistite od sjemenki. Paradajz ogulite i narežite pa sameljite da od nje dobijete sok od paradajza

Sok od paradajza stavite kuhati, a nakon 10 minuta dodajte narezanu mrkvu. Dodajte ocat, ulje, soi šećer. Ovakvu smjesu ostavite da se kuha na srednjoj dok se ne zgusne, što je oko sat vremena. Ako vam se čini da je lovačka salata previše gusta, bez brige, paprika će dodati tekućine. Nakon što se zgusnulo dodajte narezane paprike i ostavite da se kuha još 40 minuta na srednje jakoj vatri. Dok se kuha očistite luk i češnjak i propasirajte ih da nisu u komadićima.

Nakon 20 minuta kuhanja dodajte papar i ljutu papričicu po želji te propasirani luk.

Dok se to kuha pripremite vruće staklenke u rerni. To činite tako da ih stavite na tavu i upalite rernu na 100°C. Kada je lovačka salata gotova, ulijevajte je u vruće staklenke i odmah dobro zatvarajte.

Tek kada se lovačka salata u staklenkama ohladi, što može trajati do jedan cijeli dan, nosite je na hladnije i mračno mjesto.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!