Mango voće


Mango voće, ili jednostavno mango, egzotični je plod koji potiče iz Južne Azije, ali se danas uzgaja širom sveta. Ovo voće je poznato po slatkom ukusu, sočnosti i bogatstvu hranljivih materija koje su neophodne za održavanje dobrog zdravlja. U ovom članku ćemo detaljnije istražiti karakteristike i prednosti mango voća.

Karakteristike mango voća

Mango voće je ovalnog oblika i može biti različitih veličina, u zavisnosti od vrste. Koža je tanka, glatka i zelene boje, dok se unutrašnjost može razlikovati od žute do narandžaste boje, u zavisnosti od zrelosti. Mesa je sočna i slatka, a kamen je obično velik i težak.
Postoji preko 400 vrsta manga voća, a neke od najpopularnijih uključuju Keitt, Ataulfo, Haden i Tommy Atkins. Keitt mango je najveći, sa debelom kožom i sočnim mesom, dok je Ataulfo mango manji, sa tankom kožom i intenzivnijim ukusom.

Hranljive vrijednosti manga voća

Mango voće je bogato hranljivim materijama koje su neophodne za održavanje dobrog zdravlja. Sadrži vitamine A i C, kao i značajne količine kalijuma, magnezijuma i vlakana. Jedna šolja iseckanog manga voća sadrži oko 100 kalorija i manje od 1 grama masti.
Vitamin A je važan za održavanje zdravlja očiju i kože, dok vitamin C igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema i sprečavanju oksidativnog stresa. Kalijum i magnezijum su važni minerali koji pomažu u održavanju ravnoteže elektrolita u organizmu, što je ključno za pravilno funkcionisanje srca, mišića i nervnog sistema. Vlakna u mango voću pomažu u održavanju zdrave probave i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

Prednosti manga voća za zdravlje

Mango voće ima brojne prednosti za zdravlje, a neke od njih su:
Poboljšava zdravlje srca - Kalijum i vlakna u manga voću mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska i holesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Jača imuni sistem - Visok sadržaj vitamin
mango voće uzgoj
Mango voće se uzgaja u tropskim i subtropskim područjima širom svijeta, a za uzgoj manga su potrebni sljedeći uvjeti:

Klima: Mango se uzgaja u toplim i vlažnim klimama sa srednjom godišnjom temperaturom iznad 25°C. Mango voće ne podnosi mraz i prekomjernu hladnoću, pa se uzgaja u područjima gdje temperatura rijetko pada ispod 10°C.

Tlo: Mango preferira dobro drenirana tla koja su bogata organskim materijama. Tlo treba biti duboko i plodno, s pH vrijednošću između 5,5 i 7,5.

Sadnice: Mango se najčešće uzgaja iz reznica, ali se može uzgajati i iz sjemena. Uzgoj mangoa iz sjemena može trajati duže, a stablo može biti manje otporno na bolesti.

Održavanje: Uzgajivači manga trebaju brinuti o redovnom zalijevanju i hranjenju biljaka. Mango treba obilnu količinu vode, posebno tokom suhih perioda, a potrebno mu je i gnojivo koje sadrži dušik, fosfor i kalijum.

Rezidba: Kao i mnogi drugi voćni grmovi i stabla, mango zahtijeva redovnu rezidbu kako bi se održao zdrav i produktivan. Rezidba se obično obavlja nakon berbe kako bi se stimulisao rast novih grančica i cvjetova.

Mango može biti profitabilna kultura za uzgoj, ali zahtijeva mnogo rada i stručnosti.

Mango voće zrelost

Mango voće sazrijeva tokom ljeta i jeseni, a zrelost se obično procjenjuje na osnovu boje, teksture i mirisa. Ovdje su neke karakteristike koje ukazuju na zrelost manga:

Boja: Zrela mango ima zlatno-žutu ili narandžastu boju. Međutim, boja ne mora uvijek biti najbolji pokazatelj zrelosti, jer neke vrste manga ostaju zelene kad sazrijevaju.

Tekstura: Zreli mango ima mekanu i glatku teksturu. Ako lagano pritisnete mango, trebalo bi da se lagano udubi.

Miris: Zrela mango ima jak i sladak miris. Ako osjetite mango i osjetite blagi miris, tada mango još nije zreo.

Osjetiti: Težina mangoa takođe može biti pokazatelj zrelosti. Zreo mango je obično teži od nezrelog, jer sadrži više vlage.

Okus: Zreo mango ima slatki, sočni i intenzivan okus.

Važno je napomenuti da nezreo mango neće imati isti okus kao zreo mango, pa bi ga trebalo ostaviti da sazrijeva na sobnoj temperaturi nekoliko dana ako ga kupite u prodavnici ili ga uberete prije nego što dozri.

Mango voće zdravlje

Mango voće može biti vrlo korisno za zdravlje jer je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ovdje su neki potencijalni zdravstveni benefiti manga:
Mango je bogat vitaminom C, koji podržava imunološki sistem i pomaže u apsorpciji željeza.

Također sadrži vitamine A, E i K, koji podržavaju zdravlje kože, kostiju i vida. Mango sadrži antioksidanse poput beta-karotena i likopena, koji štite stanice od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma.
 Mango je bogat vlaknima koja pomažu u regulaciji probave i smanjenju rizika od raka debelog crijeva i sadrži minerale poput kalcija, magnezija i kalija, koji podržavaju zdravlje kostiju i zubi.

Visok sadržaj kalijuma u mangou može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i rizika od srčanih bolesti.
Međutim, kao i kod bilo koje druge hrane, treba paziti na količinu konzumiranja manga jer prekomjerna konzumacija može dovesti do prekomjerne količine šećera i kalorija u prehrani. Također, osobe koje su alergične na lateks mogu imati reakcije na mango zbog prisustva prirodnih lateksnih spojeva u voću.


Mango voće recepti

Postoji mnogo različitih načina na koje se mango može koristiti u kuhinji. Evo nekoliko recepata koji uključuju mango:

Mango smoothie: U blenderu pomiješajte jedan oguljeni i izrezani mango, šaku špinata, 1/2 šoljice grčkog jogurta, sok od jednog limuna i malo meda po ukusu. Dodajte nekoliko kockica leda i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Mango salsa: Pomiješajte jedan izrezani mango, jednu sitno nasjeckanu crvenu papriku, pola sitno nasjeckanog crvenog luka, sok od jednog limuna, 1/4 šoljice nasjeckanog peršina i malo soli. Poslužite uz tortilja čips ili na vrhu ribe ili pilećeg fileta.

Salata s mangom: Pomiješajte 2 šoljice narezanog manga, 1 šoljicu narezanog avokada, 1/2 šoljice crvenog luka, 1/4 šoljice sjeckane mente i 1/4 šoljice nasjeckanog korijandra. Dodajte sok od jednog limuna, 1/4 šoljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i sol po ukusu.

Mangov pire: U posudu stavite 2 šoljice narezanog manga i dodajte malo šećera i malo vode. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se mango ne skuha i ne razmekša. Zatim ga usitnite pomoću blendera dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite kao umak uz piletinu ili ribu.

Mangov sladoled: U blenderu pomiješajte 2 šoljice narezanog manga, 1 šoljicu mlijeka, 1/4 šoljice meda i 1/4 šoljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dodajte nekoliko kockica leda i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zamrznite smjesu u posudi za ledenu kocku i poslužite kao osvježavajući sladoled.

Kako se jede mango

Mango je voće koje se može jesti svježe ili pripremati u raznim jelima i desertima. Evo nekoliko savjeta za jedenje svježeg manga:
Očistite mango: operite ga u hladnoj vodi, osušite i ogulite tankim nožem ili ljuštilicom.
Izrežite mango: mango ima veliku košticu u sredini, stoga ga treba prvo narezati na pola uzdužno oko koštice. Zatim, možete narezati mango na kriške ili kockice tako da nožem zarežete uzdužno i poprijeko, ali pazeći da ne zarežete košticu.


Jedenje: mango se može jesti kaškicom, kao i ostalo voće. Ako vam se ne sviđa jesti mango direktno iz kože, možete ga staviti u zdjelicu i jesti ga kaškicom, ili ga dodati u smoothie ili salatu.
Važno je napomenuti da se kod nekih ljudi može pojaviti alergijska reakcija na mango. Ako nikada prije niste jeli mango, pripazite na reakciju vašeg tijela nakon konzumacije i ako primijetite bilo kakve simptome alergije, potražite liječničku pomoć.

Izvori:
"Mango: Botany, Production and Uses" - knjiga napisana od strane Richarda E. Litz-a, objavljena 2009. godine. Knjiga pruža opširne informacije o botaničkim karakteristikama, uzgoju i upotrebi manga u prehrani i industriji.
"Nutritional and Health Benefits of Mango (Mangifera indica)" - članak objavljen u časopisu "Food and Nutrition Sciences" 2014. godine. Članak detaljno opisuje nutritivne sastojke u mangu i njihovu ulogu u zdravlju ljudi.
"The Effects of Mango Fruit Extracts and Peel Powder on Body Fat Gain, Serum Lipids, and Gut Microbiota in Mice" - studija objavljena u časopisu "Nutrients" 2018. godine. Studija analizira utjecaj ekstrakta i praha od kore manga na debljanje, serum lipide i crijevnu mikrobiotu miševa.
"Mango Consumption and Risk of Breast Cancer: A Case-Control

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!