Medvjeđi luk​ kao lijek


Medvjeđi luk (Allium ursinum), poznat i kao divlji češnjak, je višegodišnja biljka koja raste u sjenovitim šumama i prepoznatljiva je po intenzivnom mirisu češnjaka. Ova biljka ima dugu tradiciju upotrebe u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku saznajte kako medvjeđi luk može doprinijeti vašem zdravlju, koje su mjere opreza i kako ga pravilno koristiti.

Svojstva i zdravstvene prednosti medvjeđeg luka

Medvjeđi luk je bogat hranjivim i biološki aktivnim tvarima koje ga čine moćnim prirodnim lijekom. Njegov glavni aktivni sastojak je alicin, spoj koji ima snažno antibakterijsko, antivirusno i antifungalno djelovanje.

Zdravstvene prednosti:
Detoksikacija organizma:
Potiče izlučivanje toksina iz tijela, čisti jetru i bubrege.
Podrška zdravlju srca:
Snižava krvni tlak, smanjuje nivo "lošeg" LDL kolesterola i poboljšava cirkulaciju.
Jačanje imuniteta:
Zahvaljujući antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, pomaže u borbi protiv infekcija.
Regulacija probave:
Ublažava zatvor, nadutost i pomaže u održavanju zdrave crijevne flore.
Prirodni antibiotik:
Efikasan u borbi protiv bakterijskih infekcija.
Protivupalno djelovanje:
Ublažava simptome artritisa i drugih upalnih stanja.
Prevencija bolesti:
Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i određenih vrsta raka.

Idealan za proljetno čišćenje

Ovaj vjesnik proljeća toliko je zdrav i ljekovit da ga, prema predaji, potraže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna i izađu iz svojih brloga kako bi pročistili organizam nakon dugog razdoblja hibernacije: naime mladi, svježi listovi idealni su za proljetnu kuru čišćenja jer vezuju na sebe otrove i masnoće iz krvi i žila, crijeva i želuca, a sadrže i 20 do 50 mg vitamina C te karoten.

Načini upotrebe medvjeđeg luka

Medvjeđi luk se može koristiti u raznim oblicima, bilo svjež, sušen ili kao tinktura. Najbolje je koristiti ga svježeg jer tada zadržava najveći nivo hranjivih tvari.

Kako ga koristiti:
Svježi listovi:
Dodajte ih u salate, juhe, variva ili smoothie.
Pesto od medvjeđeg luka:
Popularan način čuvanja hranjivih tvari, idealan za tjesteninu.
Čaj:
Priprema se od svježih ili sušenih listova, odličan za probavu.
Tinktura:
Praktičan oblik za svakodnevnu upotrebu, koristi se po nekoliko kapi dnevno.

Mjere opreza pri korištenju medvjeđeg luka
Iako je medvjeđi luk siguran za većinu ljudi, postoji nekoliko mjera opreza koje treba uzeti u obzir:

Sakupljanje u prirodi:
Pazite da ne zamijenite medvjeđi luk s otrovnim biljkama poput đurđice ili mrazovca. Obje imaju slične listove, ali su smrtonosne ako se konzumiraju.

Oprezno pri branju medvjeđeg luka
Medvjeđi luk jako liči na druge biljke – mrazovac, đurđicu i čemeriki koje su jako otrovne za ljude. Svaka od navedenih biljki vrlo je slična, no glavna razlika među njima je miris. Kod branja je zato nužno da uz sebe imate iskusnu osobu koja će znati prepoznati te biljke.

Mrazovac ima deblje i tamnije listove dok je medvjeđi luk svjetlo-zelenih listova. Kod đurđica svaki list raste zasebno čak i dok su slabije razvijeni. Čemerika obično raste samo na rubovima šuma i na vlažnim livadama te nema lukovicu već mesnati podanak.

Miris medvjeđeg luka je specifičan te bi svako lišće trebalo pomirisati prije branja i konzumiranja. Pripazite da kod branja miris srijemuša ne ostane na prstima dok berete drugo bilje jer biste ih mogli zamijeniti.

Kako prepoznati i ubrati medvjeđi luk?
Medvjeđi luk raste u šumama, uglavnom u rano proljeće. Ima karakteristične duguljaste zelene listove i bijele cvjetove. Najbolji način da budete sigurni da ste ubrali medvjeđi luk je da zdrobite list - miris bijelog luka je nepogrešiv. Ipak, najbolje je kupovati od provjerenih proizvođača

Alergijske reakcije:
Osobe osjetljive na češnjak ili luk trebaju koristiti oprez.

Prekomjerna upotreba:
Konzumiranje velikih količina može uzrokovati želučane tegobe.

Trudnoća i dojenje:
Iako je siguran u umjerenim količinama, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom.

Interakcije s lijekovima:
Može utjecati na lijekove za razrjeđivanje krvi (poput aspirina), pa se preporučuje konzultacija sa stručnjakom.

Priprema tinkture od lukovica medvjeđeg luka

Operite i očistite 300 grama svježih lukovica. U široku posudu ulijte otprilike 1 decilitar rakije lozovače.

Nakon toga, nježno smjestite lukovice u rakiju i odmah, nakon što ih stavite u alkohol, koristite drvenu žlicu za njihovo lagano gnječenje. Nakon gnječenja, prebacite dobivenu masu u tamnu staklenku.

Dodajte još 9 decilitara rakije u staklenku s lukovicama, temeljito promiješajte i čvrsto zatvorite poklopac. Ostavite staklenku s mješavinom dva do tri tjedna, povremeno je protresući kako bi se sastojci dobro sjedinili.

Nakon tog vremena, lukovice protisnite kako biste izvukli svu tekućinu. Procijedite tinkturu u drugu tamnu staklenku, dobro je zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Preporučuje se konzumirati tinkturu dva do tri puta dnevno, uzimanjem čajne žličice tinkture umiješane u malo hladne vode.

NAPOMENA* TINKTURU OD MEDVJEĐEG LUKA MOŽETE NARUČITI KLIKOM NA >>> SRIJEMUŠ/ MEDVJEĐI LUK TINKTURA 

 

www.farmer.ba
 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!