Postoje recepti bilo slatkih ili slanih jela koji zahtijevaju tačne mjere, ali šta uraditi ako nemate kuhinjsku vagu?
Nema potrebe za nerviranjem, u tu svrhu možete koristiti kašiku i šolju, bilo da je u pitanju brašno, šećer, mlijeko, ulje i ostale namirnice.
Najprije treba napraviti razliku između pune i ravne kašike.
Gramaža ravne kašike otprilike je jednaka polovini gramaže pune kašike. Isto pravilo važi i za kašičicu.
Šećer: Ravna kašika = 12 g, puna kašika = 25 g, ravna kašičica = 4 g, puna kašičica = 8 g.
Šećer u prahu: Ravna kašika = 15 g, puna kašika = 20 g, ravna kašičica = 3 g, puna kašičica = 7 g.
Brašno: Ravna kašika = 10 g, puna kašika = 22 g, ravna kašičica = 3 g, puna kašičica = 7 g.
Riža: Ravna kašika = 15 g, puna kašika = 30 g, ravna kašičica = 3 g, puna kašičica = 5 g.
Mlijeko, voda ili ulje: Kašika = 15 ml.
Praškasti začini: Kašičica praška za pecivo = 3 g. Kašičica slatke mljevene paprike = 6 g, kašičica soli = 5 g, kašičica gustina = 2 g, kašičica mlijeka u prahu = 5 g, kašičica želatina u prahu = 3 g.
1 šolja za čaj: 130 g brašna, 170 g griza, 200 g pirinča, 200 g graha, 250 ml mlijeka.
1 šoljica za kafu: 35 g brašna, 50 g griza, 55 g riže, 70 g maka, 35 g prezle, 50 ml mlijeka.
(Kurir.rs)
Izvor: www.nezavisne.com