Dud ili murva je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće.
U našim krajevima nalazimo crnu, crvenu i bijelu sortu, dok ih u svijetu postoji oko stotinu. Od svih je sorti najaromatičniji crni dud.
Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalij, mangan i magnezij, pektine i druge korisne tvari.
Posjeduju veliku količinu antioksidansa antocijanina.
Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje biti uvršten u superhranu, jer sprečava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.
Ljekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija.
Svježi nedozreli dudovi primjenjuju se protiv proljeva, a zreli kao blag laksativ.
Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta.
List crnog duda poznat je narodni lijek za snižavanje i regulaciju šećera u krvi pa se često primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.
Izvor: www.faktor.ba