Porijeklo pekmeza od jabuka može se pratiti unazad hiljadama godina. Jabuke su jedno od najstarijih voća koje je čovek uzgajao, a proces konzerviranja voća kako bi se sačuvalo za duže vrijeme bio je veoma važan u prošlim vjekovima.
U mnogim kulturama širom svijeta, pekmez od jabuka postao je popularan zbog svoje ukusnosti i dugog roka trajanja.
Ovaj tradicionalni namaz često se pripremao tokom jeseni kada je bila sezona jabuka, kako bi se voće sačuvalo za zimu.
Pekmez od jabuka je bogat vitaminima i vlaknima. Jabuke su prirodni izvor vitamina C i vlakana, što ga čini hranljivim izborom za doručak ili užinu.
Često se koristi kao namaz za hljeb, tost ili palačinke. Također se može dodavati u jogurt ili žitarice kako bi se obogatila ishrana. Pekmez od jabuka koristi se kao punjenje za razne kolače, pite, kroasane i keksiće. Takođe je osnovni sastojak mnogih slatkih jela i dezerta.
Pekmez od jabuka često se koristi kao zamjena za šećer u raznim receptima, jer jabuke same po sebi sadrže prirodni šećer. To ga čini zdravijim izborom za pripremu slastica. Zahvaljujući vlaknima u jabukama, pekmez od jabuka može doprineti boljem varenju i regulaciji crevne funkcije.
U zaključku, pekmez od jabuka je tradicionalni i ukusan proizvod sa bogatom istorijom. Osim što je izuzetno ukusan, ima i brojne koristi za zdravlje i može se koristiti na različite načine u kulinarstvu. Bez obzira da li ga jedete samostalno, koristite kao namaz ili sastojak u kolačima, pekmez od jabuka je sigurno omiljeni dodatak mnogim jelima širom svijeta.
Recepati za pripremu pekmeza od jabuka
Sastojci:
2 kg jabuka (oljuštene, očišćene i isjeckane)
1 kg šećera
1 limun (sok i korica)
1 kašičica cimeta
Uputstvo:
Jabuke operite, ogulite, očistite i isjeckajte na male kriške. U velikom loncu, stavite jabuke, šećer, sok i koricu limuna te cimet. Promješajte dobro.
Kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno mješajući, dok smjesa ne počne da se zgusnjava (otprilike 45-60 minuta).
Kada pekmez postane gusta i dobije lijepu tamnožutu boju, sklonite sa vatre. Vrući pekmez sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite poklopcima. Okrenite tegle naopako da se stvori vakuum.
Ostavite da se ohladi i skladištite na hladnom i tamnom mjestu.
Sastojci:
2 kg jabuka (oljuštene, očišćene i isjeckane)
1 kg šećera
1 limun (sok i korica)
1 vanilin šećer
Uputstvo:
Pripremite jabuke kao u prethodnom receptu.
Dodajte šećer, sok i koru limuna, kao i vanilin šećer.
Kuvajte na srednje jakoj vatri dok pekmez ne postane gust i sjajan (oko 45-60 minuta).
Sklonite sa vatre, sipajte u tegle i zatvorite ih.
Ohladite i čuvajte na hladnom mjestu.
Sastojci:
1 kg jabuka (oljuštene, očišćene i isjeckane)
500 g šećera
1 kašičica vanilin šećera
1 limun (sok i korica)
Uputstvo:
Isjeckajte jabuke i stavite ih u šerpu.
Dodajte šećer, vanilin šećer, sok i koru limuna.
Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30-40 minuta, povremeno mješajući, dok ne dobijete željenu gustinu.
Sipajte vrući pekmez u tegle i zatvorite ih.
Ostavite da se ohladi i skladištite u frižideru.
Ovo su samo neki od načina kako možete pripremiti ukusan pekmez od jabuka.
Sada možete uživati u ovom voćnom delikatesu na različite načine. Prijatno!
Pekmez od divljih jabuka je posebno ukusan i aromatičan namaz koji se pravi od divlje jabuke, poznate i kao šumske jabuke ili gorske jabuke. Ove jabuke imaju intenzivan ukus i obično su manje slatke od komercijalnih sorti, što daje pekmezu poseban karakter.
Evo recepta za pripremu pekmeza od divljih jabuka:
Sastojci:
- 2 kg divljih jabuka
- 1 kg šećera
- 1 limun (sok i korica)
- 1 kašičica cimeta (opciono)
Uputstvo:
Operite i očistite divlje jabuke. Uklonite peteljke i sjemenke. Nema potrebe da ih gulite, jer će se korica divljih jabuka odlično uklopiti u pekmez. Isjeckajte divlje jabuke na manje komade i stavite ih u veći lonac. Dodajte šećer i sok i koru limuna u lonac sa jabukama. Ako volite, sada je vrijeme da dodate i kašičicu cimeta kako biste pojačali aromu.
Kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno mješajući, dok jabuke ne omekšaju i smjesa ne počne da se zgušnjava. To će trajati oko 45-60 minuta.
Kada pekmez postane gusta i dobije lijepu tamnožutu boju, sklonite ga sa vatre.
Vrući pekmez sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite poklopcima. Okrenite tegle naopako da se stvori vakuum.
Ostavite pekmez da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Pekmez od divljih jabuka je odličan za mazanje na hljeb, dodavanje jogurtu, ili čak kao dodatak uz razna mesa. Njegov bogat i autentičan ukus će vas oduševiti, a priprema je jednostavna. Uživajte u ovom prirodnom i ukusnom pekmezu!