Perga, koju se još naziva i pčelinji kruh, fermentirana je pelud koju su pčele preradile i obogatile svojim enzimima i drugim visokovrijednim tvarima. Ovaj prirodni pčelinji proizvod sve se više spominje kao dodatak prehrani koji izuzetno doprinosi zdravlju.
Pčelari pergu često nazivaju pčelinji kruh, no njen sastav nema veze s kruhom, odnosno ugljikohidratima. Perga ili pčelinji kruh sadrži veliku količinu proteina pa bi bolji naziv bio pčelinje meso. Uz proteine, perga sadrži oko 200 mikroorganizama obogaćenih aminokiselinama, biljnim hormonima, ugljikohidratima, mineralima i vitaminima, a to ju čini najdragocjenijim pčelinjim proizvodom. Razlog zašto za pergu vjerojatno niste čuli je i taj što je pčele proizvode u malim količinama, a i pčelarima prilično je teško doći do nje.
Do perge se može doći isključivo skupljanjem iz košnice, što je vrlo zahtjevno. Također, pergu se ne može stvoriti ili natjerati pčele da je proizvode u većim količinama. Ne postoji ni umjetna perga – njen okus ne može se kopirati, a takva perga nikako ne bi mogla obuhvatiti preko 100 različitih vrsta gljivica koje prirodnu pergu čine toliko hranjivom i ljekovitom. Upravo zato perga se smatra “zlatom” pčelinjih proizvoda.
Samo pčele mogu stvoriti pergu. Pčele na svojim nožicama skupljaju pelud s cvjetova, a kada ga unose u košnicu prerađuju ga tvarima koje izlučuju njihove žlijezde. Pčelice tada smještaju pelud u ćelije saća čije su preostale dvije trećine popunjene medom. Med u saćama konzervira pelud uz pomoć ugljikohidrata koji stvaraju mliječnu kiselinu i štite je od kvarenja. Time perga postiže 10 puta veću hranjivu vrijednost od običnog peluda.
Perga je izvor velikog broja vitamina, minerala i ostalih korisnih i neophodnih tvari za organizam pa se preporučuje za ublažavanje simptoma mnogih bolesti.
Dokazano je kako perga pomaže:
Prema istraživanju grupe turskih znanstvenika objavljenom u časopisu “Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry” pčelinji proizvodi poput meda, peluda i propolisa od davnina se koriste za liječenje raznih bolesti, a dokazano je kako propolis može ublažiti posljedice zaraze bakterijom Helicobacter Pylori koja može uzrokovati čireve na želucu te rak želuca.
Ljudi je koriste i za:
Neka istraživanja su pokazala kako omogućava i uspješno držanje raznih dijeta za mršavljenje bez opasnosti od negativnih posljedica na organizam.
Okus perge je gorko-sladak, a može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim pčelinjim proizvodima kao što su med, propolis ili matična mliječ.
Budući da se perga topi u ustima, u kombinaciji s medom može poslužiti kao zdrava zamjena za bilo koji slatkiš.
Kako bi organizam najbolje usvojio sve njene super sastojke preporučuje se konzumirati pergu minimalno pola sata prije obroka.
Preporučene dnevne doze su:
Isto tako, preporučuje se da se voda ili bilo koja druga tekućina uzima tek sat vremena nakon konzumiranja perge kako se njeno djelovanje ne bi ublažilo.
Izvor: www.krenizdravo.dnevnik.hr/