Šafran i kurkuma jelima pružaju primamljivu boju, ali i potiču oslobađanje hormona sreće.
Ti se začini hiljadama godina koriste u tradicionalnoj perzijskoj medicini za podizanje raspoloženja, obično kao dodatak toplim napicima ili riži.
Šafran smanjuje nivo stresa, a brojna su istraživanja pokazala da može pomoći protiv tuge.
Uglavnom se koristi radi lijepe žute boje koju daje rižotima ili španjolskoj paelli, ali i francuskoj ribljoj juhi "bouillabaisse".
I metvica je saveznik veselja.
Sadrži veće količine triptofana, aminokiseline potrebne za stvaranje hormona sreće, a sjajan je dodatak ljutim umacima i pečenoj janjetini.
Osim metvice i ružmarin je dobar začin protiv stresa.
Ova aromatična mediteranska biljka dobro se slaže s drugim začinima, naprimjer, sušenim origanom, timijanom, mažuranom i čubrom u poznatoj mješavini začinskog bilja – "herbes de provence", koja je odličan dodatak pečenome mesu i ribi te specijalitetima mediteranske kuhinje.
Napici ili slastice s vanilijom imaju smirujući učinak, a kako bi vam uvijek bila nadohvat ruci, pripremite domaći vanilin šećer koji je zdraviji i mirisniji od kupovnog.
Mahunu vanilije uzdužno prerežite i stavite je u posudu sa šećerom. Nakon sedam dana vanilin šećer je spreman za upotrebu.
Listiće svježeg bosiljka iskoristite za pesto – talijanski umak od bijelog luka, pinjola, maslinovog ulja i naribanog parmezana.
Šafran i kurkuma jelima pružaju primamljivu boju, ali i potiču oslobađanje hormona sreće.
Ti se začini hiljadama godina koriste u tradicionalnoj perzijskoj medicini za podizanje raspoloženja, obično kao dodatak toplim napicima ili riži.
Šafran smanjuje nivo stresa, a brojna su istraživanja pokazala da može pomoći protiv tuge.Uglavnom se koristi radi lijepe žute boje koju daje rižotima ili španjolskoj paelli, ali i francuskoj ribljoj juhi "bouillabaisse".
I metvica je saveznik veselja.
Sadrži veće količine triptofana, aminokiseline potrebne za stvaranje hormona sreće, a sjajan je dodatak ljutim umacima i pečenoj janjetini.
Osim metvice i ružmarin je dobar začin protiv stresa.
Ova aromatična mediteranska biljka dobro se slaže s drugim začinima, naprimjer, sušenim origanom, timijanom, mažuranom i čubrom u poznatoj mješavini začinskog bilja – "herbes de provence", koja je odličan dodatak pečenome mesu i ribi te specijalitetima mediteranske kuhinje.
Napici ili slastice s vanilijom imaju smirujući učinak, a kako bi vam uvijek bila nadohvat ruci, pripremite domaći vanilin šećer koji je zdraviji i mirisniji od kupovnog.
Mahunu vanilije uzdužno prerežite i stavite je u posudu sa šećerom.
Nakon sedam dana vanilin šećer je spreman za upotrebu.
Listiće svježeg bosiljka iskoristite za pesto – talijanski umak od bijelog luka, pinjola, maslinovog ulja i naribanog parmezana.
Preliven preko tjestenine, donosi pravi gurmanski doživljaj, a može poslužiti i kao marinada. Kao umak poslužite ga uz odreske ili piletinu.
Osim što je superzdrava kadulja potiče pozitivne emocije.
Miris joj je aromatičan i sladak, a okus gorkast zbog čega se kombinira s masnijim pečenjima, kobasicama te suhi mesom.
Cvjetićima kadulje ukrašavaju se salate.
No kadulju valja štedljivo dodavati kako ne bi prekrila ostale mirise.
Aroma pečenoga kruha s bijelim lukom vraća energiju i potiče pozitivne misli, pokazala je američka studija.
Posebno je ukusan namaz od bijelog luka.
Glavicama odrežite vrh i prelijte ih uljem.Zamotajte ih u aluminijsku foliju te pecite oko pola sata na 200°C.
Istisnite bijeli luk i poslužite kao namaz.
Đumbir se odlično slaže s patkom ili junetinom pa ga svakako dodajte pečenjima.
Njegova oštra, jaka i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u woku.
Korijen naribajte i u slatka jela, dodajte ga u kuhano vino ili narežite na trake i ukiselite, piše 24sata.hr
Ljuti začini poput čilija imaju afrodizijačko djelovanje.
Bio svjež, u prahu ili listićima, čili je odličan odabir u zimskim danima jer potiče cirkulaciju. Odličan je u kombinaciji s čokoladom.
Najpoznatiji umak od čilija je tabasco.
Izvor: www.akta.ba