Prstohvat sreće - koji začini donose veselje


 

Šafran i kurkuma jelima pružaju primamljivu boju, ali i potiču oslobađanje hormona sreće. 

Ti se začini hiljadama godina koriste u tradicionalnoj perzijskoj medicini za podizanje raspoloženja, obično kao dodatak toplim napicima ili riži.

Šafran smanjuje nivo stresa, a brojna su istraživanja pokazala da može pomoći protiv tuge.

Uglavnom se koristi radi lijepe žute boje koju daje rižotima ili španjolskoj paelli, ali i francuskoj ribljoj juhi "bouillabaisse".

I metvica je saveznik veselja.

Sadrži veće količine triptofana, aminokiseline potrebne za stvaranje hormona sreće, a sjajan je dodatak ljutim umacima i pečenoj janjetini.

Osim metvice i ružmarin je dobar začin protiv stresa.

Ova aromatična mediteranska biljka dobro se slaže s drugim začinima, naprimjer, sušenim origanom, timijanom, mažuranom i čubrom u poznatoj mješavini začinskog bilja – "herbes de provence", koja je odličan dodatak pečenome mesu i ribi te specijalitetima mediteranske kuhinje.

Napici ili slastice s vanilijom imaju smirujući učinak, a kako bi vam uvijek bila nadohvat ruci, pripremite domaći vanilin šećer koji je zdraviji i mirisniji od kupovnog.

Mahunu vanilije uzdužno prerežite i stavite je u posudu sa šećerom. Nakon sedam dana vanilin šećer je spreman za upotrebu.

Listiće svježeg bosiljka iskoristite za pesto – talijanski umak od bijelog luka, pinjola, maslinovog ulja i naribanog parmezana.

Šafran i kurkuma jelima pružaju primamljivu boju, ali i potiču oslobađanje hormona sreće. 

Ti se začini hiljadama godina koriste u tradicionalnoj perzijskoj medicini za podizanje raspoloženja, obično kao dodatak toplim napicima ili riži.

Šafran smanjuje nivo stresa, a brojna su istraživanja pokazala da može pomoći protiv tuge.Uglavnom se koristi radi lijepe žute boje koju daje rižotima ili španjolskoj paelli, ali i francuskoj ribljoj juhi "bouillabaisse".

I metvica je saveznik veselja.

Sadrži veće količine triptofana, aminokiseline potrebne za stvaranje hormona sreće, a sjajan je dodatak ljutim umacima i pečenoj janjetini.

Osim metvice i ružmarin je dobar začin protiv stresa.

Ova aromatična mediteranska biljka dobro se slaže s drugim začinima, naprimjer, sušenim origanom, timijanom, mažuranom i čubrom u poznatoj mješavini začinskog bilja – "herbes de provence", koja je odličan dodatak pečenome mesu i ribi te specijalitetima mediteranske kuhinje.

Napici ili slastice s vanilijom imaju smirujući učinak, a kako bi vam uvijek bila nadohvat ruci, pripremite domaći vanilin šećer koji je zdraviji i mirisniji od kupovnog.

Mahunu vanilije uzdužno prerežite i stavite je u posudu sa šećerom.

Nakon sedam dana vanilin šećer je spreman za upotrebu.

Listiće svježeg bosiljka iskoristite za pesto – talijanski umak od bijelog luka, pinjola, maslinovog ulja i naribanog parmezana.

Preliven preko tjestenine, donosi pravi gurmanski doživljaj, a može poslužiti i kao marinada. Kao umak poslužite ga uz odreske ili piletinu.

Osim što je superzdrava kadulja potiče pozitivne emocije.

Miris joj je aromatičan i sladak, a okus gorkast zbog čega se kombinira s masnijim pečenjima, kobasicama te suhi mesom.

Cvjetićima kadulje ukrašavaju se salate.

No kadulju valja štedljivo dodavati kako ne bi prekrila ostale mirise.

Aroma pečenoga kruha s bijelim lukom vraća energiju i potiče pozitivne misli, pokazala je američka studija.

Posebno je ukusan namaz od bijelog luka.

Glavicama odrežite vrh i prelijte ih uljem.Zamotajte ih u aluminijsku foliju te pecite oko pola sata na 200°C.

Istisnite bijeli luk  i poslužite kao namaz.

Đumbir se odlično slaže s patkom ili junetinom pa ga svakako dodajte pečenjima.

Njegova oštra, jaka i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u woku.

Korijen naribajte i u slatka jela, dodajte ga u kuhano vino ili narežite na trake i ukiselite, piše 24sata.hr

Ljuti začini poput čilija imaju afrodizijačko djelovanje.

Bio svjež, u prahu ili listićima, čili je odličan odabir u zimskim danima jer potiče cirkulaciju. Odličan je u kombinaciji s čokoladom.

Najpoznatiji umak od čilija je tabasco.

Izvor: www.akta.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!