Cvekla (Beta vulgaris) je korjenasto povrće bogate crvene boje, koje se često koristi u kulinarstvu zbog svog jedinstvenog ukusa i hranljivih sastojaka. Porijeklom je iz srednje i južne Evrope, ali je danas popularna u mnogim djelovima svijeta. Ova nisko kalorična namirnica je prepuna vitamina, minerala i vlakana, što je čini izuzetno korisnom za naše zdravlje.
Dobar izvor hranljivih sastojaka: Cvekla je bogata vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin B6, folate, magnezijum, kalijum i željeza.
Pomaže u detoksikaciji: Cvekla je poznata po svojoj sposobnosti da podržava detoksikaciju organizma, jer sadrži antioksidanse i vlakna koja pomažu u eliminisanju toksina iz tela.
Poboljšava kardiovaskularno zdravlje: Visok sadržaj betaina, nitrita i kalijuma u cvekli može pozitivno uticati na zdravlje srca i smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Reguliše pritisak: Kombinacija kalijuma i nitrata u cvekli pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.
Podstiče probavu: Cvekla je bogata vlaknima koja podržavaju zdravu probavu i redovno pražnjenje crijeva.
>>>> Sada ćemo se usredsrediti na nekoliko najboljih recepata za salatu od cvekle koja se može pripremati i konzervirati za zimu >>>
Evo nekoliko recepata za pripremu salate od cvekle za zimu:
Sastojci:
1 kg cvekle
2-3 veće mrkve
1 glavica crvenog luka
1 veza peršuna
3-4 čena bijelog luka
1 šolja sirćeta (oko 250 ml)
1 šolja šećera (oko 250 g)
1 šolja vode (oko 250 ml)
So po ukusu
Uputstvo: Operite cveklu i stavite je u veću posudu. Prelijte je vodom tako da je potpuno pokrijete. Kuvajte cveklu u vodi dok ne omekša. Ovo će trajati oko 30-40 minuta, zavisno od veličine komada cvekle. U međuvremenu, oljuštite i izrendajte mrkvu na krupnijem rende. Sitno nasjeckajte crveni luk i peršun. Isjecite bijeli luk na tanke ploškice.
Kada je cvekla omekšala, procjedite je, oljuštite i isjecite na manje komade ili je takođre izrendajte na krupnijem rende, prema vašim željama. U velikoj šerpi, pomiješajte sirće, šećer, i vodu. Stavite na šporet i zagrijte smjesu na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Dodajte izrendanu mrkvu, crveni luk, peršun i bijeli luk u ohlađenu sirćetnu smjesu. Zatim dodajte i cveklu. Dobro promiješajte sve sastojke. Posolite salatu po ukusu i promiješajte još jednom.
Prebacite salatu u sterilne staklenke i dobro je zatvorite. Staklenke sa salatom čuvajte u frižideru, i salata će biti spremna za konzumaciju tokom zimskih mjeseci.
Ova salata od cvekle će imati osvježavajući slatkasti ukus i odlično će se složiti sa raznim jelima, posebno uz meso ili kao dodatak salatama. Uživajte u pripremi!
Salata od cvekle sa feta sirom i orasima:
Sastojci:
3 cvekle, skuhane i isjeckane na kolutove
100 g feta sira, izmrvljenog
1/2 šolje oraha, grubo sjeckanih
Sok od pola limuna
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Ruska salata od cvekle:
Sastojci:
2 cvekle, skuhane i isjeckane na kockice
3 krompira, skuhana i isjeckana na kockice
2 šargarepe, kuhane i isjeckane na kolutove
1 konzerva graška, ocjeđena
1/2 šolje majoneza
2 kašike pavlake
So i biber po ukusu
Cvekla i jabuka salata:
Sastojci:
2 cvekle, sirove i izrendane
2 jabuke, oljuštene i isjeckane na kolutove
1/2 šolje nasjeckanih pečenih oraha
2 kašike limunovog soka
1 kašika meda
1/2 šolje jogurta
So po ukusu
Cvekla i avokado salata:
Sastojci:
2 cvekle, skuhane i isjeckane na tanke štapiće
2 avokada, oljuštena i isjeckana na kockice
1/2 crvenog luka, isjeckanog na tanke trake
1/4 šolje nasjeckanog peršuna
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika balzamiko sirćeta
So i biber po ukusu
Cvekla i rotkvice salata:
Sastojci:
2 cvekle, sirove i izrendane
1 veza rotkvica, tanko isjeckanih
1/2 šolje nasjeckanog mladog luka
1/4 šolje sjeckane svježe mirođije
2 kašike bijelog vinskog sirćeta
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica meda
So i biber po ukusu
Uživajte u ovim ukusnim receptima i iskoristite blagodeti cvekle u ishrani tokom zime! Sve ove salate mogu se skladištiti u sterilnim staklenkama kako biste ih imali na raspolaganju tokom hladnijih mjeseci.