Zova, poznata i kao bazga, je listopadni grm ili drvo prepoznatljivo po bujnim grozdovima bijelih cvijetova koji se pojavljuju u kasnom proljeću i rano ljeto. Osim što je preleijpa, zova je cijenjena i zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Tradicionalno se u narodnoj medicini koristi za:
Ublažavanje simptoma prehlade i gripe: Cvijet zova sadrži spojeve koji mogu skratiti trajanje prehlade i gripe, kao i ublažiti simptome poput kašlja, grla i groznice.
Smanjenje upale: Zova ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu.
Poboljšanje zdravlja kože: Ekstrakt cvijeća zove se može koristiti za ublažavanje kožnih problema poput ekcema i psorijaze.
Pojačavanje imuniteta: Zbog antioksidansa i vitamina, zova može doprineti jačanju imunskog sistema.
Važno: Istraživanja o zdravstvenim prednostima zove su još u toku, a za bilo kakvu medicinsku primjenu soka od zove preporučljivo se konsultovati sa ljekarom.
Pripremite osvežavajući napitak i iskoristite potencijalne zdravstvene prednosti zove uz ovaj jednostavan recept:
Sastojci:
40 cvjetova zove (svježi, dobro očuvani)
5 litara vode
4 kg šećera
4 limuna (sok)
5 kesica limunske kiseline (opcionalno)
Priprema:
Naberete cvjetove zove: Najbolje je brati cvjetove u čistom području, daleko od puteva i zagađenja. Izaberite svježe cvjetove koji nisu previše procvjetali i kod kojih još nije opalo cvjetna prašina
Pripremite cvjetove: Cvjetove nije potrebno prati, samo ih nejžno protresite da uklonite insekte.
Skuhajte sirup: U većoj posudi pomješajte vodu i šećer. Zagrijte na srednjoj temperaturi dok se šećer rastvori i sirup proključa. Sirup sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Dodajte cvjetove i limun: Kad se sirup ohladi, dodajte cvjetove zove, sok od limuna i limunsku kiselinu (ako koristite). Sve dobro promješajte i poklopom pokrijte posudu.
Stajanje: Ostavite sok od zove da staji na sobnoj temperaturi najmanje 48 sati (2 dana). Povremeno protresite posudu.
Procjedite: Nakon stajanja, precjedite sok kroz gazu ili fino cjedilo u čistu posudu.
Flaširanje: Pripremite flaše za punjenje soka. Flaše treba da budu dobro očišćene i sterilisane. Sok sipajte u flaše i čvrsto zatvorite.
Čuvanje: Sok od zove čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Tako spremljen sok može da traje i do godinu dana.
Serviranje:
Sok od zove se tradicionalno razblažuje vodom pre serviranja. Možete po želji dodati i kocke leda za osvježenje.
Uživajte u svom domaćem soku od zove!