Mnogi daju prednost srijemušu pred bijelim lukom. Osnovna ljekovita svojstva su mu: smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti kao preventiva od infarkta, usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i smanjuje visoki krvni pritisak…
Medvjeđi luk je biljka iz porodice ljiljana, u narodu još poznata kao: crijemuš, sremuš, divlji luk, šumski luk. Ova je biljka neopravdano zapostavljena. U nekim knjigama o ljekovitom bilju ga uopće ne nalazimo ili je tek spomenut uz bijeli luk.
Cijela biljka ima miris po bijelom luku, posebno ako se protrlja ili zgnječi u ruci.
Nutricionisti uvjeravaju da su upravo sumporni spojevi u biljkama iz roda Allium, odgovorni za djelovanje protiv povišenog krvnog pritiska i holesterola.
Osim alicilina koji ima antibiotsko djelovanje, srijemuš sadrži eterično ulje s alisulfidima – slično kao i u bijelom luku, biološke katalizatore i do 15 % polisaharida (od voćnog šećera). Mladi listovi sadrže 20 – 50 mg vitamina C i malo karotina (7 mg). Lukovice sadrže manje ovih aktivnih sastojaka osim alicilina i neku tvar koja djeluje na maternicu.
Mnogi daju prednost srijemušu pred bijelim lukom. Treba imati na umu da ova biljka raste nezagađena, bez umjetnih gnojiva i na čistom tlu. Nažalost, srijemuš nije dostupan cijele godine. Srijemuš ima i jednu veliku vrlinu; ubran u hladnjaku se može održati 7 – 10 dana.
Ova biljka drastično utjecati na krvni pritisak. Šteta je što većina ljudi koji imaju problema s krvnim pritiskom ne poznaju ovu nadasve ljekovitu biljku. Mnogi ljudi bi mogli proljetnom kurom srijemuša stabilizirati pritisak barem na neko vrijeme ( dva – tri mjeseca) i odmoriti jetru od lijekova, a uz to i smanjiti vrijednost ukupnog holesterola.
Osnovna ljekovita svojstva su mu : smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti kao preventiva od infarkta, usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i smanjuje visoki krvni pritisak, poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje, – smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove, omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri, potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale, djeluje ljekovito na maternicu, sprječava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume…
Medvjeđi luk je takođe odlično sredstvo kao kupka za nadraženu kožu, ekceme, dermatitisa, modrica, hematoma i rana.
Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima. To vrijedi i za lukovice, a kao vrlo pikantan začin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tokom ljeta. U proljeće je ovaj luk najbolji lijek koji čisti krv, žuč i jetra od zimskih proizvoda sagorijevanja.
Pošto srijemuš nije dostupan cijele godine, dobro je napraviti tinkturu od srijemuša:
Lukovice u količini 300 grama oprati i očistiti. U široku posudu uliti 1 dl rakije lozovače, dodavati jednu po jednu lukovicu te ih odmah gnječiti drvenom kašičicom. Lukovice gnječiti u rakiji, da ne oksidiraju i potamne u dodiru sa zrakom. Kad su zgnječene, dobivenu kašu preliti u tamnu staklenku i dodati još 9 dl rakije, sve dobro promiješati i dobro zatvoriti. Ostaviti da tako odstoji 15 – 20 dana, povremeno protresti. Nakon isteka 20 dana, lukovice protisnuti da puste svu tekućinu iz sebe, sve procijediti u tamnu staklenku bez lukovica), dobro zatvoriti i čuvati na tamnom mjestu.
Uzima se 2 – 3 puta dnevno po čajnu kašičicu tinkture umiješane u malo hladne vode.
Tinktura od listova
Priprema: 200 grama listova usitniti i preko njih preliti 1 litru rakije lozovače i odmah dobro zatvoriti. Ostavi se da odstoji 20 dana uz povremeno protresanje. Tekućina se procijedi, prelije u tamnu staklenku, dobro zatvori i čuva na tamnom mjestu. Uzima se isto kao i gornja tinktura.
Vino od srijemuša
Uzme se 2,5 dl bijelog kvalitetnog vina koje mora zakipjeti, i prelije se sa 50 grama svježih listova srijemuša, koji se ostave stajati pokriveni 15 – 20 minuta. Tekućinu procijediti, zasladiti medom i uzimati gutljajima tokom dana.
Proljetna salata
Biljka srijemuš se koristi samo u svježem obliku. Sušenjem i kuhanjem nestaju njegova ljekovita svojstva. Kao dobru salatu za proljetno čišćenje probajte mješavinu od po 1/3 srijemuša, maslačka ili radiča i zelene salate. Obavezno s maslinovim uljem.
Napomena
Ne berite medvjeđi luk ako niste sigurni; lako ga je zamijeniti za otrovni mrazovac, đurđicu ili čemeriku. Lišće im je nalik na lišće medvjeđeg luka. Ali, nijedna biljka koja je slična srijemušu ne miriše na bijeli luk. Uvjetno je list srijemuša sličan s listom đurđice jer je kod đurđice list više kožast i naravno, ne miriši po bijelom luku, te iz zemlje izlazi prilično usukan poput neke cjevčice, dok s mrazovcem ne bi trebalo biti zabune jer on raste u jesen i to isključivo po livadama.
(aura.ba)