Poslije vrcanja (centrifugiranja) mora se pokloniti odgovarajuća pažnja smještaju i čuvanju meda. Prije svega, med se ne smije stavljati u bilo kakvu posudu. Svakako treba naglasiti da to treba da budu posude koje se mogu zatvoriti i treba ih smjestiti u suhe prostorije u kojima nema vlage.
Staklene posude za med su najbolja opcija. A ako med čuvate u drvenoj bačvici, zapamtite, ona ne smije biti napravljuena od četinara jer će med popriiti njegov miris.
Med se može čuvati i u glinenim, keramičkim, limenim i plastičnim posudama, ali je staklo najbolji izbor.
Med može da se čuva u svakom pogodnom sudu koji je namijenjen za prehrambene proizvode i koji može dobro da se zatvori, kao što su metalna burad, aluminijumske kante, posude od plastike itd. Ako se radi o manjim količinama, najbolje je med sipati u staklene, emajlirane ili glazirane posude, koje su dobro oprane.
Veće količine se obično sipaju u limenu burad, ali ona moraju biti od nehrđajućeg lima ili glazirana.
(BHP)
Izvor: www.bhpcelar.ba