Starinska šarena salata je klasična salata koja se često priprema kao prilog ili dodatak obroku. Njeno ime dolazi od raznobojnih sastojaka koji se koriste za njenu pripremu. Ova salata je popularna zbog svog ukusa i dekorativnog izgleda, a često se priprema tokom prazničnih ili posebnih prilika.
Evo jednostavnog recepta za starinsku šarenu salatu:
Sastojci:
2 veće krompira, skuhana i isječena na kolutove
2 cvekle, skuhane i isječene na kolutove
2 mrkve, skuhane i isječene na kolutove
1 veća kiselkasta jabuka, isječena na kolutove (opciono)
1 konzerva graška, ocjeđena
1/2 šolje majoneze
2 kašike pavlake (opciono za kremastiji ukus)
1 kašika senfa
So i biber po ukusu
Nekoliko listova svježeg peršuna za dekoraciju
Uputstvo:
Skuhajte krompire, cveklu i mrkvu dok ne postanu mekani, ali ne previše mekani da se ne bi raspali tokom sečenja. Procjedite ih i ostavite da se ohlade.
Kada se povrće ohladi, ogulite krompire i cveklu i isjeckajte ih na kolutove.
U velikoj posudu, kombinujte isjeckane krompire, cveklu, mrkvu, jabuku (ako koristite), i grašak.
U posebnoj posudi, pomješajte majonezu pavlaku (ako koristite), i senf. Začinite solju i biberom po ukusu.
Prelite povrće i jabuku sa pripremljenom smjesom majoneza i senfa. Dobro promješajte tako da se svi sastojci lijepo sjedine.
Stavite salatu u posudu za posluživanje i dekorišite listovima peršuna.
Pokrijte posudu i ostavite salatu u frižideru neko vrijeme (najbolje nekoliko sati ili preko noći) kako bi se ukusi proželi i salata ohladila.
Starinska šarena salata spremna je za posluživanje! Ova salata ima bogat i osvežavajući ukus, a raznobojni sastojci daju joj šarmantni izgled. Možete je poslužiti kao prilog uz različite vrste mesa, ribe ili kao samostalan obrok uz neki hljeb ili kreker.
Uživajte u ukusu i tradiciji ove omiljene salate!