Smokva (latinski: Ficus carica) je listopadni grm ili malo drvo porijeklom iz jugozapadne Azije i istočnog Mediterana, koje se uzgaja na široko rasprostranjenim područjima zbog svog jestivog ploda (Wikipedia)
Smokve i njihovi listovi prepuni su hranjivih sastojaka i nude razne potencijalne zdravstvene beneficije. Odlične su za zdravu probavu, mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći vam u kod regulacije šećera u krvi.
Pitoma smokva pripada skupini južnog voća. Prema pronađenim fosilnim ostacima, uzgajana je mnogo prije pšenice i ječma te je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu.
Smokve su jedno od onog voća koje cijene poznavatelji i nisu po svačijem ukusu. Ubrajaju se među najzdravije zalogaje između obroka, jer i jedna jedina smokva svakih sat vremena može odagnati glad kroz cijelo prije ili poslije podne. Hrane živce i mozak vitalnom snagom, a pomažu i kod mršavljenja.
U našim krajevima se često koristi kod sljedećih tegoba:
• reguliraju probavu (pomažu kod zatvora)
• pomažu kod umora, slabosti, nemotiviranosti za rad
• jačaju sposobnost koncentracije i poboljšavaju raspoloženje
• ublažavaju menstrualne tegobe
• snižavaju tjelesnu temperaturu
Sadrži i triptofan, spoj koji potiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju.
U 100 grama sirove smokve ima 17,5 miligrama magnezija, a jednaka količina sušenih smokava sadrži trostruko toliko magnezija. Ovaj mineral igra važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog utjecaja psihičkih stresova i pravi je melem za živčani sistem.
Smokve imaju nizak udio kalorija, jedna prosječno velika smokva ima 47 kalorija (100 grama smokava ima 74 kalorije), pa je par smokava dobar izbor za međuobrok. Ipak, suzdržite se na 3-4 komada, a ne desetak.
Dobar su izvor kalcija. U 100 grama svježih smokava nalazi se 35 mg kalcija. Osim kalcijem, smokve su bogat izvor vlakana i vitamina A, C, K te B-kompleksa, a od minerala tu su kalij, magnezij, cink, bakar, mangan i željezo.
Hranjive tvari u smokvama na 100 grama:
Ugljikohidrati 19,18 g
Bjelančevine 0,75 g
Masnoće 0,30 g
Vlakna 2,9 g
Folacin 0,06 mg
Niacin 0,4 mg
Piridoksin 0,11 mg
Pantoten 0,3 mg
Vitamin C 2 mg
Vitamin K 0,05 mg
Kalij 232 mg
Kalcij 35 mg
Magnezij 17 mg
Cink 0,15 mg
Bakar 0,07 mg
Željezo 0,37 mg
Suha smokva pravi je melem za živčani sistem. Bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija
Maslinovo ulje i smokve pomažu kod liječenja bakterije u organima za probavu.
Оkо 40 kоmаdа ѕuhіh ѕmоkаvа ѕlоžіtе u tеglu, а оndа іh рrеlіјtе mаѕlіnоvіm ulјеm, ѕvе dоk nе nарunіtе tеglu dо krаја. Zаtvоrіtі і čuvаtі 40 dаnа. Ѕmоkvе ćе uріtі vеćіnu mаѕlіnоvоg ulја. Nаkоn tоgа ѕе kоnzumіrа ро јеdnа ѕmоkvа рrіје ѕvаkоg оbrоkа.
Оvај ѕtаrі nаrоdnі rесерt роmаžе і kоd рrоblеmа ѕ kоnѕtірасіјоm, аѕtmоm, nерlоdnоѕtі, аnеmіјоm і brоnhіtіѕоm.
Smokve možete naručiti i na Vašu kućnu adresu. Cijena 1kg - 15 KM
Radi se o domaćim smokvama sušenim na suncu (Ljubuški).
Čuvanje i skladištenje suhih smokvi je do 10°C. Najbolje je na početku držati smokve u papirnim kesama/vrećicama i nakon određenog vremena prebaciti u staklene posude. Mogu se držati i u frižderima.
Napomena:
Smokve mogu osjetljivim pojedincima izazvati alergijsku reakciju čiji su simptomi povraćanje, proljev i svrbež.
Vaš Farmer.ba