Začinski vrt, trend koji morate probati


Lijepo vrijeme idealno je za uređivanje terasa i balkona. Iako bi možda prva asocijacija na to bila sadnja cvijeća, razmislite o tome da ove godine posadite začine.


Začini na balkonu jedan su od onih trendova koji će biti dugog vijeka. Sve više ljudi uživa u uzgoju povrća i začinskog bilja, a nedostatak velikog vrta uopšte ne treba da vas obeshrabri.

Teglica sa začinima ne zahtijevaju puno prostora, a za uzgoj vam ne treba povrtarsko predznanje. Zamislite samo miris ručka koji ste obogatili svježim ružmarinom, mentom ili vlascem, a to i nije jedina njihova blagodat. Zelena boja ovih biljaka uz fantastične i bogate mirise djelovaće umirujuće kada se nakon napornog dana odlučite opustiti na balkonu.

Ukoliko u domu ne posjedujete balkon, ni to nije problem, jer ove biljke uz pravilnu njegu mogu da uspijevaju i na prozorskim daskama, a sve što im je potrebno jeste sunce, ljubav i njega.


Vaše biljke posađene u teglice i saksije vjerovatno neće doseći rast koje bi dosegle da su zasađene na otvorenom, ali i dalje će posjedovati sva svoja dobra svojstva. Bilje koje je svježe ubrano osim snažne arome ujedno sadrži i najveću vrijednost minerala i vitamina. Takođe, na raspolaganju vam je zaista veliki izbor bilja koje uspijeva u zatvorenom prostoru.

Kako zasaditi i uzgojiti začinsko bilje?

Zemlju za ove biljke morate pažljivo odabrati s obzirom na to da više vole tlo siromašnije organskom tvari. Običnu zemlju za cvijeće možete pomiješati s pijeskom u omjeru 3:1, a još je bolje nabaviti zemlju za uzgoj kaktusa koja već sadrži i pijesak.

Svaka posuda prečnika barem 15 centimetara ili veća poslužiće ako ima na dnu drenažni otvor. Ipak, biljka će u većoj tegli imati više prostora za brži razvoj korijena i imaćete bogatiju berbu. Većina ovih biljaka dobro podnosi vodu, ali potrebno ih je zalijevati tek kad se površina zemlje u tegli osuši. Što su temperature više i biljke će tražiti više vode. Previše vode ili gnojiva i premalo svjetla može se negativno odraziti na rast biljke ili slabiji kvalitet eteričnog ulja, što će rezultirati i slabijom aromom i prehrambenom vrijednošću. Gnojidba začinskog bilja nije neophodna, no može se prihranjivati organskim tekućim gnojivom na bazi morskih algi ili prikladnim kompostom maksimalno jednom mjesečno.

Metvica

Metvica je višegodišnja zeljasta biljka. Klasasta i paprena vrsta metvice dobar su izbor. Međutim, imajte na umu da klasasta metvica ima puno blaži okus od paprene i moraćete puno više začiniti jelo kako biste osjetili njen prepoznatljiv okus. Metvica se širi poput korova i mora imati posebnu teglu jer bi lako mogla zauzeti prostor drugih biljaka. Ublažava alergije i astmu te pomaže protiv infekcija.

Peršun
Peršun je dvogodišnja biljna vrsta. Ova biljka voli mjesta koja su izravno izložena sunčevoj svjetlosti, ali polako će rasti i pokraj prozora okrenutog prema istoku ili zapadu. Peršun je bogat izvor antioksidanata te folne kiseline koja štiti zdravlje srca.

Origano

Origano je višegodišnja biljka, samonikla i veoma otporna na sve uslove. Najcjenjeniji je divlji ili grčki origano. Stavite teglu na prozorsku dasku na južnoj strani kako bi biljka dobila što više sunčevog svjetla. Origano sadrži karvakol, zahvaljujući kojem ima jaka antibakterijska i antigljivična svojstva.

Ružmarin

Zimzelena višegodišnja biljka igličastih listova otporna na sušu. Najbolje će rasti ako dobije najveći mogući broj sunčanih sati. Ružmarin podiže energiju i poboljšava pamćenje, pomaže kod gihta i reumatizma.


Kadulja ili žalfija

Kadulja je samonikla biljka i veoma otporna na sve uslove. Dobro podnosi suvi vazduh u zatvorenom prostoru, ali voli izrazito sunčan položaj. Kadulja ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature.

Bosiljak

Jednogodišnja zeljasta biljka. Grčki i afrički plavi bosiljak su najbolje vrste za uzgoj u zatvorenom prostoru. Stavite posađenu biljku na južnu stranu kako bi dobila što više sunca i topline. Bosiljak je snažan antioksidans i prirodni antibiotik. Jača imunološki sistem, štiti srce i krvne žile.

Izvor: Nezavisne.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!