Zdravlje i hrana / Smokva dolazi iz porodice duda, znate li zašto ih je dobro jesti


Smokvu ili volimo, ili ne možemo pojesti niti jednu. Kada bi, oni koji ne vole ovo ljetno voće, znali koje nevjerojatne zdravstvene prednosti ima smokva, vjerujemo da bi brzo promijenili mišljenje!

Smokve potiču zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da mogu i riješiti brojne zdravstvene probleme.

Jeste li znali da smokva originalno iz Azije i da dolazi iz porodice duda? Sušena smokva je dostupna u svijetu tokom cijele godine, a u svježem obliku možemo uživati samo u ljetnim mjesecima, piše Centarzdravlja.hr.

Nutritivne vrijednosti smokve

100 g svježih smokava sadrži približno:

80 kalorija,
1,3 g proteina,
0,3 g masti,
20,3 g ugljikohidrata,
2,2 g vlakana.
100 g sušenih smokava sadrži:

249 kalorija,
3,3 g proteina,
0,9 g masti,
69 g ugljikohidrata,
5,6 g vlakana.

Slatki plod smokve se često koristi kao zamjena za šećer, a njihov koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu.

Smokva se može koristiti za pripremu pudinga, kolača, pekarskih proizvoda, džemova, želea i kompota, a iznimno je ukusna i kada ju jedemo samostalno.

Smokva vitamini

Smokve obiluju vitaminima i mineralima, od kojih su najzastupljeniji:

vitamin A,
vitamin C,
vitamin K,
vitamina B,
kalij,
magnezij,
cinkov,
bakar,
mangan,
željezo.

Zdravstvene prednosti smokve

Smokve se često koriste za liječenje čireva, apscesa i boli u uhu. Radi svog alkalnog svojstva, uspješno reguliraju pH tijela. Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima.

Neodoljiva smokva pomaže i za:

Mršavljenje – obiluje vlaknima i suzbija glad, a u kombinaciji s mlijekom ga potiče.

Respiratorne probleme – lišće smokve prevenira i ublažava simptome astme.

Poboljšanje vida – smokva čuva vid i štiti ga od posljedica makularne degeneracije.

Rak – smokva sprječava rak debelog crijeva.

Bolju probavu – smokva učinkovito uklanja zatvor i otklanjaju proljev.

Jačanje kostiju – smokva jača kosti i sprječava gubitak kalcija.

Dijabetes – kalij iz smokava regulira apsorpciju šećera.

Zdravlje srca – smokva snižava kolesterol, visoki krvni pritisak i štiti srce od oboljenja.

Izvor: www.radiosarajevo.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!